Original scientific paper
USPOREDBA PREHRAMBENIH NAVIKA OBOLJELIH OD PARKINSONOVE BOLESTI U ODNOSU NA ZDRAVU POPULACIJU
Barbara Kolarić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Svetlana Tomić
; University Hospital Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Croatia
Ines Banjari
orcid.org/0000-0002-8680-5007
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
*
* Corresponding author.
Abstract
Parkinsonova bolest (PB) jedna je od neurodegenerativnih bolesti multifaktorijalne etiologije koja najčešće pogađa osobe u dobi od 60 i više godina, pretežito muškarce. Zbog velikog broja simptoma koji prethode postavljanju dijagnoze PB, a očituju se kao različiti gastrointestinalni simptomi, smatra se da prehrana ima vrlo važnu ulogu u razvoju i progresiji bolesti. Napravljena je usporedba prehrambenih navika oboljelih od PB-a i zdrave populacije iste dobi, s posebnim naglaskom na usklađenost prehrane principima mediteranske prehrane (MeDi), prehrane za kontrolu hipertenzije (DASH) i prehrane za neuroprotekciju (MIND). Analizirani su odgovori 33 zdrave osobe i 16 oboljelih od PB u dobi od 60 godina. Prehrana oboljelih od od PB ima više pozitivnih karakteristika u odnosu na zdrave osobe; imaju veći broj obroka u danu (p=0,031), rjeđe preskakuju obroke (75 % nikada ne preskače obrok) i prehrana im je u većoj mjeri usklađena s MeDi, DASH i MIND principima, no usklađenost je i dalje iznimno loša. Potreba za edukacijom oboljelih od PB o prilagodbi prehrane je neophodna kako bi se osigurali bolji ishodi liječenja i progresije bolesti.
Keywords
Parkinsonova bolest; prehrambene navike; mediteranska prehrana; DASH prehrana; MIND prehrana
Hrčak ID:
325950
URI
Publication date:
31.12.2024.
Visits: 15 *