Skip to the main content

Preliminary communication

Antioksidativna aktivnost hidrolizata proteina iz lišća duhana

Guohua Rao ; College of Light Industry and Food, South China University of Technology (SCUT), 510640 Guangzhou, PR China
Mouming Zhao ; College of Light Industry and Food, South China University of Technology (SCUT), 510640 Guangzhou, PR China
Weifeng Lin ; College of Light Industry and Food, South China University of Technology (SCUT), 510640 Guangzhou, PR China
Haiyan Wang ; College of Light Industry and Food, South China University of Technology (SCUT), 510640 Guangzhou, PR China


Full text: english pdf 167 Kb

page 80-84

downloads: 836

cite


Abstract

Hidrolizat proteina pripremljen je od lišća odbačenog pri proizvodnji duhana (discarded leaf protein hydrolysate – DTLPH) enzimskom hidrolizom s pomoću papaina te izdvojen ultrafiltracijom (UF) kroz membrane u segmente molekulske mase (molecular mass cut-off – MMCO) od 10, 5, 3 i 1 kDa. Izdvojene su 4 frakcije permeata (hidrolizati 10-K, 5-K, 3-K i 1-K). Hidrolizat 5-K imao je veliku sposobnost inhibiranja oksidacije (42,62 %), dvostruko veću od izvornog hidrolizata i jednaku vitaminu E (α-tokoferolu). Frakcije su imale bolju antioksidativnu sposobnost i funkcionalna svojstva od originalnih hidrolizata. Istraživanjem aminokiselinskog sastava dokazano je da je uzrok jake antioksidativne aktivnosti hidrolizata 5-K visok udjel histidina, metionina, cisteina i triptofana.

Keywords

proteini lišća odbačenog pri proizvodnji duhana; enzimski hidrolizat; ultrafiltracijska membrana; antioksidativna aktivnost; sastav aminokiselina

Hrčak ID:

30440

URI

https://hrcak.srce.hr/30440

Publication date:

15.3.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 1.462 *