Skip to the main content

Preliminary communication

Migracija ftalata iz plastičnih boca u negazirana pića i mineralnu vodu

Jasna Bošnir ; Zagreb Public Health Institute, Mirogojska cesta 16, HR-10000 Zagreb, Croatia
Dinko Puntarić ; Zagreb Public Health Institute, Mirogojska cesta 16, HR-10000 Zagreb, Croatia
Antonija Galić ; Zagreb Public Health Institute, Mirogojska cesta 16, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivo Škes ; Zagreb Public Health Institute, Mirogojska cesta 16, HR-10000 Zagreb, Croatia
Tomislav Dijanić ; Osijek-Baranya Public Health Institute, HR-31000 Osijek, Croatia
Maja Klarić ; Osijek-Baranya Public Health Institute, HR-31000 Osijek, Croatia
Matijana Grgić ; Zagreb Public Health Institute, Mirogojska cesta 16, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mario Čurković ; Osijek Health Center, HR-31000 Osijek, Croatia
Zdenko Šmit ; Zagreb Public Health Institute, Mirogojska cesta 16, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 79 Kb

page 91-95

downloads: 5.330

cite


Abstract

Svrha je ovog istraživanja bila odrediti razinu migracije ftalata iz plastičnih boca u negazirana pića i mineralnu vodu te odrediti mogući odnos količine i tipa migracije ftalata, tipa konzervansa i pH-vrijednosti uzorka. Analizirano je 45 uzoraka proizvoda pakiranih u boce izradene od polietilen-tereftalata (PET ambalaža). Uzorci su podijeljeni u 5 skupina: skupina 1 (N=9), negazirana pića s ortofosfornom kiselinom kao konzervansom; skupina 2 (N=14), negazirana pića s Na-benzoatom; skupina 3 (N=5), negazirana pića s K-sorbatom; skupina 4 (N=8), negazirana pića s kombinacijom Na-benzoata i K-sorbata i skupina 5 (N=9), mineralna voda bez dodatka konzervansa. Uzorci su analizirani plinskom kromatografijom s razinom detekcije od 0,005 μg/L. Srednja vrijednost ukupnog iznosa ftalata i pH-vrijednosti iznosila je 91,67 μg/L i 2,82±0,3 u skupini 1; 116,93 μg/L i 2,75±0,32 u skupini 2; 819,40 μg/L i 2,88±0,15 u skupini 3; 542,63 μg/L i 2,82±0,54 u skupini 4 i 20,22 μg/L i 5,82±1,26 u skupini 5. U negaziranim pićima pronađeno je najviše dimetilftalata, od 53,51 do 92,73 %, a u mineralnoj vodi najviše dibutil- i dietilheksilftalata (od 56,04 i 43,42 %). Najveća količina ftalata pronađena je u negaziranim pićima konzerviranim K-sorbatom. Migracija ftalata najvjerojatnije je uzrokovana pH-vrijednošću pića, tj. što je niža pH-vrijednost, veća je migracija ftalata. Dimetilftalat najviše je migrirao u zakiseljena pića koja, ovisno o svom tipu i sastavu, uzrokuju promjenu sastava plastičnih boca. Potrebno je provesti dodatna istraživanja većeg broja uzoraka. Iako izmjerene količine ftalata ne predstavljaju opasnost za zdravlje, treba imati na umu da s vremenom nakupljeni ftalati mogu ugroziti ljudski život.

Keywords

ftalati; bezalkoholna pića; plastične boce; konzervansi; pH-vrijednost; sigurnost hrane

Hrčak ID:

30442

URI

https://hrcak.srce.hr/30442

Publication date:

15.3.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 10.076 *