Skip to the main content

Short communication, Note

Izoterme vlaženja sezamovog brašna pri različitim temperaturama

Nikolay D. Menkov ; University of Food Technologies, Department of Process Engineering, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Albena G. Durakova ; University of Food Technologies, Department of Process Engineering, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria


Full text: english pdf 106 Kb

page 96-100

downloads: 2.328

cite


Abstract

Ravnoteža vlage (adsorpcije i desorpcije) u sezamovom brašnu određena je gravimetrijom zasićenih otopina soli na temperaturama od 10, 25 i 40 ºC. Aktivitet vode iznosio je 0,11-0,85 pri svim temperaturama. Ravnotežni udjel vlage smanjio se s povećanjem temperature skladištenja bez obzira na vrijednost aktiviteta vode. Podaci dobiveni istraživanjem uskladeni su uz pomoć pet matematičkih modela (modificirani Oswinov, Halseyev, Ching-Pfostov, Hendersonov i Gugenheim-Anderson-de-Boerov (GAB) model). GAB model bio je najprikladniji za opisivanje vrijednosti sorpcije. Udjel vlage u jednom sloju određen je Brunauer-Emmett-Tellerovom jednadžbom.

Keywords

sezamovo brašno; izoterma vlaženja; modeliranje

Hrčak ID:

30443

URI

https://hrcak.srce.hr/30443

Publication date:

15.3.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 3.472 *