Short communication, Note
Izoterme vlaženja sezamovog brašna pri različitim temperaturama
Nikolay D. Menkov
; University of Food Technologies, Department of Process Engineering, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Albena G. Durakova
; University of Food Technologies, Department of Process Engineering, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Abstract
Ravnoteža vlage (adsorpcije i desorpcije) u sezamovom brašnu određena je gravimetrijom zasićenih otopina soli na temperaturama od 10, 25 i 40 ºC. Aktivitet vode iznosio je 0,11-0,85 pri svim temperaturama. Ravnotežni udjel vlage smanjio se s povećanjem temperature skladištenja bez obzira na vrijednost aktiviteta vode. Podaci dobiveni istraživanjem uskladeni su uz pomoć pet matematičkih modela (modificirani Oswinov, Halseyev, Ching-Pfostov, Hendersonov i Gugenheim-Anderson-de-Boerov (GAB) model). GAB model bio je najprikladniji za opisivanje vrijednosti sorpcije. Udjel vlage u jednom sloju određen je Brunauer-Emmett-Tellerovom jednadžbom.
Keywords
sezamovo brašno; izoterma vlaženja; modeliranje
Hrčak ID:
30443
URI
Publication date:
15.3.2007.
Visits: 3.472 *