Skip to the main content

Professional paper

Mogućnost primjene ultrazvuka visokog intenziteta u mljekarskoj industriji

Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mladen Brnčić
Anet Režek Jambrak
Suzana Rimac Brnčić
Marija Badanjak
Irma Sokolić


Full text: croatian pdf 296 Kb

page 65-69

downloads: 2.076

cite


Abstract

U posljednje vrijeme mnoga istraživanja usmjerena su na razvoj novih postupaka obrade hrane sa ciljem dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete. Dosadašnji rezultati primjene ultrazvuka visokog intenziteta pokazali su da se ova tehnika može uspješno primijeniti u svrhu smanjenja broja ili uništenja mikroorganizama, pri čemu se u znatnoj mjeri može uštedjeti energija i skratiti vrijeme trajanja procesa proizvodnje, te primijeniti blaži uvjeti toplinske obrade, a pritom dobiti proizvod veće nutritivne vrijednosti. Shodno tome, pokazalo se da je obrada ultrazvukom visokog intenziteta potencijalno vrlo uspješan postupak obrade mlijeka, posebno u kombinaciji s povišenom temperaturom.

Keywords

mlijeko; ultrazvuk; mikroorganizmi

Hrčak ID:

34100

URI

https://hrcak.srce.hr/34100

Publication date:

3.3.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 3.730 *