Review article
Proizvodnja celuloze s pomoću mikroorganizama i njezina primjena
Prashant R. Chawla
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Ishwar B. Bajaj
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Shrikant A. Survase
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Rekha S. Singhal
; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Abstract
Neke bakterije proizvode egzopolisaharid celulozu, jedinstvenoga sastava i mehaničkih svojstava, koja ima kudikamo veću čistoću od biljne celuloze. U ovom je radu prikazan kritički osvrt na dostupne informacije o bakterijskoj celulozi, s osobitim naglaskom na njezinu proizvodnju fermentacijom i primjenu. Navedene su informacije o putu biosinteze, te enzimima i prekurzorima koji sudjeluju u proizvodnji bakterijske celuloze, a također se raspravlja o njezinoj strukturi i fizikalno-kemijskim svojstvima. Prikazana su i dostignuća u primjeni bakterijske celuloze u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u drugim industrijama.
Keywords
mikrobna celuloza; homopolimer; Acetobacter xylinum; Acetobacter hansenii; fermentacija
Hrčak ID:
38098
URI
Publication date:
9.6.2009.
Visits: 28.897 *