Original scientific paper
Učinak ATP sulfurilaze na prooksidativne značajke selenata u kvascu Schizosaccharomyces pombe
Štefan Fujs
; Acies Bio d.o.o., Železna cesta 18, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Tina Semenič
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Peter Raspor
orcid.org/0000-0001-5499-3157
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Selen je esencijalni mikroelement u prehrani ljudi i ishrani životinja, čiji unos može biti u anorganskom (npr. selenit, selenat) ili u organskom obliku (npr. selenometionin). Prooksidativni učinak selena u anorganskom obliku u ishrani životinja ima niz nedostataka. Da bi se oni otklonili, proučavan je učinak ATP sulfurilaze na prooksidativne značajke i toksičnost selenata u modelnom kvascu Schizosaccharomyces pombe. U istraživanju su upotrijebljeni različiti sojevi kvasca Schizosaccharomyces pombe, i to ZIM 1889 otporan na selenat (SeR) s neaktivnom ATP sulfurilazom, te ZIM 1878 osjetljiv na selenat (SeS) s aktivnom ATP sulfurilazom. Kvasci su izloženi selenatu i tijekom rasta određivana je intracelularna oksidacija, preživljavanje stanica i antioksidativni obrambeni sustav. Također su određivani različiti antioksidativni enzimi (katalaza, superoksid dismutaza, glutation peroksidaza i glukoza-6-fosfat dehidrogeneza) i intracelularni udjel reduciranoga glutationa. Rezultati pokazuju promijenjene enzimske aktivnosti i smanjeni intracelularni udjel glutationa u soju osjetljivom na selenat, kao posljedica aktivne ATP sulfurilaze koja omogućava redukciju selenata, što dovodi do oksidativnog stresa. Tijekom redukcije selenata stvaraju se reaktivni kisikovi spojevi (ROS) i zbog toga aktivira antioksidativni obrambeni sustav. Suprotno, u soju otpornom na selenat, s neaktivnom ATP sulfurilazom, gdje nema redukcije selenata, nije ni došlo do aktiviranja antioksidativnog obrambenog sustava. Zbog toga je aktivna ATP sulfurilaza ključni enzim za prooksidativne značajke selenata i čini se da je glavni uzrok njegove toksičnosti i stvaranja ROS tijekom redukcije selenata.
Keywords
ATP sulfurilaza; Schizosaccharomyces pombe; selenat; prooksidativne značajke
Hrčak ID:
38109
URI
Publication date:
9.6.2009.
Visits: 1.522 *