Skip to the main content

Original scientific paper

Biokemijska osnova otpornosti lista jabuke na infekciju bakterijom Erwinia amylovora

Marija Viljevac ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, HR-31000 Osijek, Croatia
Krunoslav Dugalić ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, HR-31000 Osijek, Croatia
Ivna Štolfa ; Department of Biology, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Trg Lj. Gaja 6, HR-31000 Osijek, Croatia
Edyta Đermić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Bogdan Cvjetković ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Rezica Sudar ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, HR-31000 Osijek, Croatia
Josip Kovačević ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, HR-31000 Osijek, Croatia
Vera Cesar ; Department of Biology, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Trg Lj. Gaja 6, HR-31000 Osijek, Croatia
Hrvoje Lepeduš ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, HR-31000 Osijek, Croatia
Zorica Jurković ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, HR-31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 262 Kb

page 281-287

downloads: 1.311

cite


Abstract

Erwinia amylovora je najčešća nekrogena bakterija koja na jabuci (Malus domestica Borkh.) uzrokuje progresivnu nekrozu i palež lista biljke domaćina. Brzo širenje bakterije kroz tkivo domaćina može uzrokovati gubitak čitavih stabala u jednoj vegetacijskoj sezoni. Svrha je ovoga rada bila istražiti dugotrajni biokemijski odgovor u listovima dvaju kultivara jabuke (Enterprise i Golden delicious). Nekoliko histokemijskih (polifenoli, suberin i kaloza) i biokemijskih parametara (ukupni polifenoli, superoksid dismutaza – SOD, askorbat peroksidaza – APX i gvajakol peroksidaza – GPOD) određeni su 60 dana nakon inokulacije bakterije Erwinia amylovora da bi se utvrdila eventualna korelacija s mehanizmima otpornosti biljaka na napad patogena. Različita osjetljivost dvaju kultivara na napad patogena u skladu je s prijašnjim studijama koje Enterprise karakteriziraju kao manje osjetljiv i Golden delicious kao više osjetljiv kultivar. Inficirani listovi kultivara Golden delicious pokazali su simptome u obliku velikih smeđih područja na rubovima naličja lista i perifernu nekrozu, dok su se na inficiranim listovima kultivara Enterprise pojavile sitne smeđe točke i mjestimična nekroza na rubu lista. Povećane aktivnosti SOD-a i GPOD-a zajedno sa smanjenim udjelom polifenola, a i zadebljana suberinizirana kutikula na listovima kultivara Enterprise, trebale bi biti pouzdani biokemijski parametri što karakteriziraju njegovu sposobnost pri stjecanju otpornosti na infekciju patogenom. Osim toga, izostanak kaloznih depozita na listovima kultivara Enterprise potvrđuje rezultate autora da je debela suberinizirana kutikula glavni obrambeni mehanizam koji omogućava dugotrajnu učinkovitu zaštitu listova jabuke protiv biotičkoga stresa uzrokovanog bakterijom Erwinia amylovora.

Keywords

antioksidativni enzimi; jabuka; kaloza; Erwinia amylovora; otpornost na patogene; suberin

Hrčak ID:

39845

URI

https://hrcak.srce.hr/39845

Publication date:

7.8.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.831 *