Skip to the main content

Review article

Obogaćivanje jaja s PUFA n-3

Zoran Škrtić
Gordana Kralik
Zlata Gajčević


Full text: croatian pdf 191 Kb

page 95-103

downloads: 1.232

cite


Abstract

Jaja su odličan izvor lako probavljivih bjelančevina za ljude. Međutim, visoki sadržaj kolesterola u žumanjku i povećana briga za zdravlje ljudi utjecali su na smanjenje potrošnje jaja u ljusci u razvijenim zemljama. U budućnosti, povećanje potrošnje jaja u ljusci bit će moguće ostvariti proizvodnjom tzv. «nutraceutika» ili «funkcionalne hrane». Korištenjem nesilica kao «bioreaktora» moguće je dizajnirati jaja koja se po svom sastavu značajno razlikuju od konzumnih jaja dostupnih na tržištu.
Obogaćivanje jaja s PUFA n-3 postiže se korištenjem krmiva biljnog i životinjskog podrijetla u hranidbi nesilica. Upotrebom proizvoda od uljane repice i lana u krmnim smjesama za nesilice značajno se povećava sadržaj α-linolenske (LNA, C18:3n-3) kiseline. Nesilice imaju vrlo ograničenu mogućnost elongiranja i desaturacije LNA u eikozapentaensku (EPA, C20:5n-3) i dokozaheksensku (DHA, C22:6n-3) kiselinu. Krmiva podrijetlom od morskih organizama (alge, ribe) utječu na povećanje sadržaja poželjnih EPA i DHA u žumanjcima jaja. Prema većini organoleptičkih svojstava, jaja obogaćena s PUFA n-3 ne razlikuju se od jaja proizvedenih na konvencionalan način, iako je u nekim istraživanjima utvrđen nepoželjan miris po ribljem ulju.

Keywords

nesilice; jaja; PUFA n-3; PUFA n-6; EPA i DHA

Hrčak ID:

4497

URI

https://hrcak.srce.hr/4497

Publication date:

1.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 2.215 *