Review article
Obogaćivanje jaja s PUFA n-3
Zoran Škrtić
Gordana Kralik
Zlata Gajčević
Abstract
Jaja su odličan izvor lako probavljivih bjelančevina za ljude. Međutim, visoki sadržaj kolesterola u žumanjku i povećana briga za zdravlje ljudi utjecali su na smanjenje potrošnje jaja u ljusci u razvijenim zemljama. U budućnosti, povećanje potrošnje jaja u ljusci bit će moguće ostvariti proizvodnjom tzv. «nutraceutika» ili «funkcionalne hrane». Korištenjem nesilica kao «bioreaktora» moguće je dizajnirati jaja koja se po svom sastavu značajno razlikuju od konzumnih jaja dostupnih na tržištu.
Obogaćivanje jaja s PUFA n-3 postiže se korištenjem krmiva biljnog i životinjskog podrijetla u hranidbi nesilica. Upotrebom proizvoda od uljane repice i lana u krmnim smjesama za nesilice značajno se povećava sadržaj α-linolenske (LNA, C18:3n-3) kiseline. Nesilice imaju vrlo ograničenu mogućnost elongiranja i desaturacije LNA u eikozapentaensku (EPA, C20:5n-3) i dokozaheksensku (DHA, C22:6n-3) kiselinu. Krmiva podrijetlom od morskih organizama (alge, ribe) utječu na povećanje sadržaja poželjnih EPA i DHA u žumanjcima jaja. Prema većini organoleptičkih svojstava, jaja obogaćena s PUFA n-3 ne razlikuju se od jaja proizvedenih na konvencionalan način, iako je u nekim istraživanjima utvrđen nepoželjan miris po ribljem ulju.
Keywords
nesilice; jaja; PUFA n-3; PUFA n-6; EPA i DHA
Hrčak ID:
4497
URI
Publication date:
1.6.2006.
Visits: 2.215 *