Skip to the main content

Original scientific paper

KONCENTRACIJE MINERALNIH ELEMENATA U RAZLIČITIM KONZERVIRANIM KRMIVIMA

Branislav Gálik ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Daniel Bíro ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Miroslav Juráček ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Milan Šimko ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic
Erika Gyöngyová ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Nitra, Slovak Republic


Full text: croatian pdf 55 Kb

page 223-228

downloads: 247

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je odrediti koncentraciju nekih mineralnih elemenata u konzerviranim krmivima. U pokusu smo konzervirali kukuruz visokog sadržaja vlage u 3 varijante: varijanta UC (kontrola) bez aditiva, varijanta A (Lactobacillus rhamnosus, Lact. plantarum, Lact. brevis, Lact. Buchneri Pediococcus pentosaceus, 2,5x10 11 CFU.g-1) i varijanta B (Enterococcus faecium, Lact. plantarum, Lact. casei, Lact. buchneri, Pediococcus pentosaceus, 150x103 CFU.g-1) s dodatkom bioloških aditiva. Nakon fermentacije silaže otkrili smo najviši saržaj Ca u kontrolnoj varijanti UC (0.483 g.kg-1 DM). Najniži sadržaj P (2.976 g.kg-1 DM) otkrili smo u cijepljenoj varijanti A (s dodatkom bakterija mliječne kiseline). U sadržaju Mg našli smo isto djelovanje kao i u sadržaju Ca i P. Nakon primjene aditiva u silaži ustanovili smo nižu koncentraciju Mg (0.957 g.kg-1 DM u varijanti A i 0.970 g.kg.1 DM u varijanti B) Koncentracije Na bile su između 0.480 g.kg-1 DM (varijanta B) i 0.711 g.kg-1 DM (netretirana kontrolna varijanta UC), a značajne smo razlike našli između varijanata UC i B kao i između A i B (P<0.05). Najvišu koncentraciju sadržaja K našli smo u varijanti A (konzervirana biološkim cjepivom), 4.039 g.kg-1 DM. Koncentracija K u drugoj pokusnoj varijanti B bila je najniža (3.716g.kg-1 DM). Razlike između pokusnih varijanata (A, B) bile su značajne (P<0.01). Nakon primjene aditiva u silaži kukuruza velike vlažnosti utvrdili smo niži sadržaj Ca, P, Mg i Na.

Keywords

krmivo; konzerviranje; mineralni elementi koncentracije; aditivi

Hrčak ID:

52080

URI

https://hrcak.srce.hr/52080

Publication date:

20.11.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.141 *