Original scientific paper
KRMNI DODACI POVEĆAVAJU KONZUMIRANJE NAJVAŽNIJIH GRMOVA MEDITERANSKE MAKIJE BOGATIH TANINIMA I TERPENIMA
Jozo Rogošić
; Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska
Tomislav T. Šarić
; Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska
Mia Brkljača
; Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska
Jerko Pavličević
; Sveučilište u Zadru, Zadar, Hrvatska
Stanko Ivanković
; Agronomski fakultet, Sveučilite u Mostaru, Mostar, BIH
Abstract
U šest pokusa istraživan je učinak energije (ječma), polietilen-glikola (PEG; pokus: 1 – 3), aktivnog ugljena (AU; pokus 4 – 6) i različitog broja ponuđenih vrsta grmova na hranidbene navike ovaca i koza. U prvom pokusu ovcama i kozama ponuđena su 3 grma, u drugom 2 grma i u trećem pokusu 1 grm s visokim sadržajem tanina, dok su na isti način u četvrtom pokusu ovcama i kozama ponuđena tri grma, u petom pokusu dva grma i u šestom pokusu jedan grm s visokim sadržajem terpena. U prvom pokusu, ovce prihranjivane ječmom i PEG-om više su konzumirale (P=0,002) biomase grmova Quercus ilex, Arbutus unedo i Pistacia lentiscus u odnosu na kontrolnu skupinu, ali takav učinak nije utvrđen u koza. U drugom pokusu, kada su ovcama i kozama ponuđena 2 grma (Arbutus unedo i Pistacia lentiscus), dodatak ječma i PEG-a imao je pozitivan učinak (P<0,001) na ukupan unos grmova u obje vrste životinja. U trećem pokusu, dodatna prihrana ječmom i PEG-om također je imala značajan učinak (P<0,001) na konzumiranje Pistacia lentiscus u ovaca i koza. Koze tretirane PEG-om konzumirale su više grma Pistacia lentiscus (39,6 g/kg t.m.) nego PEG-om tretirane ovce (28,1 g/kg t.m.), dok su kontrolne skupine ovaca i koza konzumirale podjednake količine biomase istog grma (12,2 g/kg t.m. odnosno 15,3 g/kg t.m.). Dodatak prihrani ječma i AU-a imao je pozitivan učinak na ukupan unos grmova od strane ovaca i koza u sljedeća tri pokusa. U četvrtom pokusu ponuđena su 3 grma (Juniperus phoenicea, Helichrysum italicum i Juniperus oxicedrus; P=0,002), u petom pokusu ponuđena su dva grma (Juniperus phoenicea i Helichrysum italicum; P<0,001) i u šestom pokusu ponuđen je jedan grm (Juniperus phoenicea; P=0.02). Isto tako, koze su u sva tri pokusa konzumirale veću količinu grmova (P<0,01) od ovaca. Nadalje, oba krmna dodatka, PEG i AU s ječmom, pozitivno su utjecala na ishranu grmovima kada je životinjama ponuđeno 3 > 2 > 1 grma, a isto tako, kombinacija više različitih vrsta grmova ponuđenih životinjama pridonosi većem unosu hrane. Naši rezultati podupiru hipotezu da biološka/ biokemijska raznolikost igra važnu ulogu u izboru hrane biljojeda, te im omogućava bolje zadovoljavanje hranidbenih potreba s jedne strane i izbjegavanje trovanja fitotoksinima s druge strane.
Keywords
krmni dodaci; polietilen glikol; aktivni ugljen; mediteranski grmovi; makija; sekundarni metaboliti
Hrčak ID:
56774
URI
Publication date:
15.6.2010.
Visits: 1.657 *