Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja bioetanola iz ekstrahiranog soka kao međuproizvoda prerade šećerne repe: primjena metode odzivne površine

Stevan Popov ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Department of Biotechnology and Pharmaceutical Engineering, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Jovana Ranković orcid id orcid.org/0000-0001-9936-9665 ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Department of Biotechnology and Pharmaceutical Engineering, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Jelena Dodić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Department of Biotechnology and Pharmaceutical Engineering, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Siniša Dodić orcid id orcid.org/0000-0002-3072-0549 ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Department of Biotechnology and Pharmaceutical Engineering, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Aleksandar Jokić ; University of Novi Sad, Faculty of Technology, Department of Biotechnology and Pharmaceutical Engineering, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia


Full text: english pdf 1.479 Kb

page 376-383

downloads: 2.502

cite


Abstract

Metodom odzivne površine optimirano je vrijeme fermentacije i maseni udjel šećera u hranjivoj podlozi za proizvodnju etanola u kojoj je glavni sastojak sok ekstrahiran iz šećerne repe. Optimalno je vrijeme fermentacije 38 h i početni maseni udjel šećera od 12,30 % u proizvodnji etanola šaržnim uzgojem slobodnih stanica Saccharomyces cerevisiae u anaerobnim uvjetima pri temperaturi od 30 ºC i brzini miješanja od 200 o/min. Da bi se odredili optimalni uvjeti fermentacije u industrijskom mjerilu, potrebno je provesti daljnju tehnološko-ekonomsku analizu primjenom dobivenog matematičkog modela (polinom drugoga reda). Ispitana je produktivnost pet različitih tipova kvasaca i među njima nije utvrđena statistički značajna razlika.

Keywords

optimiranje; bioetanol; sok ekstrahiran iz šećerne repe; Saccharomyces cerevisiae; metoda odzivne površine

Hrčak ID:

57571

URI

https://hrcak.srce.hr/57571

Publication date:

9.8.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.695 *