Skip to the main content

Original scientific paper

Novi tip piva s povećanim funkcionalnim svojstvima i definiranim farmakodinamičkim djelovanjem

Ida Leskošek-Čukalović ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, P.O. Box 127, RS-11081 Belgrade, Serbia
Saša Despotović ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, P.O. Box 127, RS-11081 Belgrade, Serbia
Viktor Nedović ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, P.O. Box 127, RS-11081 Belgrade, Serbia
Nada Lakić ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, P.O. Box 127, RS-11081 Belgrade, Serbia
Miomir Nikšić ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, P.O. Box 127, RS-11081 Belgrade, Serbia


Full text: english pdf 348 Kb

page 384-391

downloads: 1.487

cite


Abstract

U radu su navedene mogućnosti povećanja funkcionalnih svojstava piva dodatkom ekstrakta timijana (Thymus vulgaris), matičnjaka (Melissa officinalis) i gljive Ganoderma lucidum. Istaknute su najvažnije činjenice o pozitivnom djelovanju umjerene potrošnje piva na organizam i njegovim prednostima u razvoju različitih proizvoda s funkcionalnim svojstvima. Prikazane su spomenute ljekovite biljke i gljive, njihova primjena u narodnoj medicini, kemijski sastav, farmakodinamička svojstva i značenje s gledišta pivovarstva. Opisan je postupak ekstrakcije biološkog materijala, eksperimentalni rezultati ispitivanja njihovih antimikrobnih svojstava, antioksidativnog kapaciteta i senzorskih svojstava piva dobivenih s dodatkom upotrijebljenih ekstrakata. Eksperimentalni rezultati pokazuju da komercijalno pivo tipa Pils, obogaćeno ekstraktom timijana (Thymus vulgaris) i matičnjaka (Melissa officinalis), ima povećana antimikrobna i antioksidativna svojstva. Ganoderma je posebno važna zbog svojih jedinstvenih svojstava i pozitivnog djelovanja na senzorske karakteristike piva. Tako dobiveni proizvodi značajni su s više gledišta: kao novi tipovi piva, novi proizvodi s pozitivnim djelovanjem na organizam za koje postoji sve veće zanimanje na tržištu i proizvodi koji mogu privući nove potrošače piva. Udjel alkohola u navedenim proizvodima ovisi o tipu polaznog piva i količini alkohola u njemu.

Keywords

pivo; matičnjak; timijan; Ganoderma; antimikrobna, antioksidativna i senzorska svojstva

Hrčak ID:

57573

URI

https://hrcak.srce.hr/57573

Publication date:

9.8.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.005 *