Short communication, Note
Utjecaj tehnologije prerade na razvoj spontane mikrobne populacije i kakvoću stolnih maslina slovenskoga dijela Istre
Vasilij Valenčić
; LABS LLC, Institute for Ecology, Olive Oil and Control, Zelena ulica 8, SI-6310 Izola, Slovenia
Dunja Bandelj Mavsar
; Science and Research Centre of Koper, University of Primorska, Garibaldijeva 1, SI-6000 Koper, Slovenia
Milena Bučar-Miklavčić
; LABS LLC, Institute for Ecology, Olive Oil and Control, Zelena ulica 8, SI-6310 Izola, Slovenia
Bojan Butinar
; Science and Research Centre of Koper, University of Primorska, Garibaldijeva 1, SI-6000 Koper, Slovenia
Neža Čadež
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Terezija Golob
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Peter Raspor
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Sonja Smole Možina
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Svrha je istraživanja bila odrediti glavne mikroorganizme koji sudjeluju u spontanoj fermentaciji stolnih sorata maslina, uzgojenih u slovenskom dijelu Istre. Tijekom 180 dana fermentacije ispitan je utjecaj tradicionalnog i modificiranog španjolskog načina prerade na dinamiku populacije kvasaca i mliječno-kiselih bakterija, te na kakvoću stolnih maslina Istrska belica i Storta. Osim toga, mjerena je pH-vrijednost rasola i određeni su ukupni biofenoli u neprerađenim plodovima te u plodovima nakon 60 i 180 dana fermentacije. Senzorskom je analizom ispitana kakvoća stolnih maslina pa je utvrđeno da kvasci prevladavaju tijekom njihove fermentacije. Kombinacijom molekularno-biološke metode, PCR-RFLP analizom ITS područja, i tradicionalne metode identifikacije kvasaca identificirane su ove vrste: Aureobasidium pullulans, Cryptococcus adeliensis, Metschnikowia pulcherrima, Rhodotorula mucilaginosa, Pichia anomala i Candida oleophila. Veliki udio ukupnih biofenola u plodovima prije prerade i u stolnim maslinama, pripravljenim na tradicionalan način, utječe na dinamiku populacije mikroorganizama i kakvoću stolnih maslina. Modificirani španjolski način prerade nije prikladan za očuvanje pozitivnih značajka tradicionalne prerade stolnih maslina, uzgojenih u slovenskom dijelu Istre.
Keywords
stolne masline; Istrska belica; Storta; fermentacija; kvasci; ukupni biofenoli i senzorska svojstva
Hrčak ID:
57579
URI
Publication date:
9.8.2010.
Visits: 2.177 *