Original scientific paper
Utjecaj praška Spiruline platensis na mikrofloru jogurta i acidofilnog mlijeka
Metin Guldas
; Uludag University, Karacabey Vocational School, Department of Food Technology, 16700, Karacabey, Bursa Turkey
Reyhan Irkin
Abstract
Glavni cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje utjecaja dodatka praškastog Cyanobacterium Spirulina platensis u jogurt te jogurt obogaćen s Lactobacillus acidophilus na preživljavanje mikroorganizama tijekom čuvanja u hladnjaku. Ispitivano je preživljavanje starter kulture jogurta (Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus and Streptococcus salivarius ssp. thermophilus) te Lactobacillus acidophilus u uzorcima pripremljenim uz dodatak 0,5 % ili 1 % (w/w) te bez dodatka spiruline, nakon čuvanja u hladnjaku. Uzorci su pripremljeni u higijenskim laboratorijskim uvjetima te je tijekom postupka kontrolirana njihova pH vrijednost i kiselost. Uzorci jogurta čuvani su na 4 °C te su ispitivanja izvršena nakon 1, 5, 10, 15, 20, 25 i 30 dana čuvanja u hladnjaku. Broj živih stanica bakterija mliječne kiseline bio je iznad 6 cfu/g za sve uzorke s dodanim praškom Spiruline platensis, dok su kontrolni uzorci jogurta sadržavali manje bakterija mliječne kiseline na kraju vremena skladištenja. Dodatak 1 % Spiruline platensis u uzorke jogurta nije dao značajne razlike u broju živih bakterija mliječne kiseline (p≤0,05). Rezultati pokazuju pozitivan učinak dodatka praška Spiruline platensis na preživljavanje bakterija mliječne kiseline tijekom razdoblja skladištenja jogurta. Provedena je i senzorska analiza pripremljenih uzoraka. Senzorske ocjene uzoraka pripremljenih uz dodatak 0,5 % Spiruline platensis bile su bolje od uzoraka uz dodatak od 1 %. Zaključeno je da su uzorci kojima je dodan prašak dobar medij za bakterije mliječne kiseline tijekom 30 dana hladnog skladištenja.
Keywords
Spirulina; L. acidophilus; jogurt; probiotički jogurt; acidofilno mlijeko
Hrčak ID:
62548
URI
Publication date:
22.12.2010.
Visits: 5.385 *