Skip to the main content

Review article

Evolucija bakterija tijekom stacionarne faze rasta

Višnja Bačun-Družina orcid id orcid.org/0000-0002-1140-4882 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, P.O. Box 625, HR-10001 Zagreb, Croatia
Ana Butorac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, P.O. Box 625, HR-10001 Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, P.O. Box 625, HR-10001 Zagreb, Croatia
Tibela Landeka Dragičević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, P.O. Box 625, HR-10001 Zagreb, Croatia
Vesna Stehlik-Tomas ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, P.O. Box 625, HR-10001 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 712 Kb

page 13-23

downloads: 5.000

cite


Abstract

Metagenomika i suvremene metode molekularne biologije omogućili su razumijevanje evolucije, metabolizma i funkcije mikroorganizama te njihovih interakcija s drugim organizmima u okolišu. Otpornost i prilagodba na promjene u okolišu uobičajeni su za 1 % poznatih bakterija što se mogu uzgajati u laboratoriju. Istraživanjem različitih bakterijskih vrsta uočena je njihova velika raznolikost. Escherichia coli je „sveti gral“ molekularne biologije u razumijevanju genetike i metaboličkih modela. Životni se ciklus E. coli sastoji od četiri faze: lag, logaritamske, stacionarne i faze odumiranja, zanemarujući bakterijsku postojanost i evoluciju tijekom produljene stacionarne faze. U šaržnoj bakterijskoj kulturi, tijekom produljene stacionarne faze ili vremena izgladnjivanja, preživjele stanice mutanata brže rastu (engl. growth advantage in stationary phase - GASP), pa prerastaju i zamjenjuju većinu roditeljskih stanica. Analiza kompetitivnoga rasta Gram-pozitivnih i/ili Gram-negativnih bakterija, tijekom produljene stacionarne faze u mješovitim kulturama, pokazala je postojanje četiriju GASP fenotipova: jaki, umjereni, slabi i nerazvijeni. Bakterijski odgovor na izgladnjivanje obuhvaća stanične funkcije koje mogu povećati genetičku raznolikost i stvarati mutator stanice bitne za adaptivnu evoluciju bakterija.

Keywords

evolucija; Escherichia coli; produžena stacionarna faza rasta; prednost rasta u stacionarnoj fazi

Hrčak ID:

65507

URI

https://hrcak.srce.hr/65507

Publication date:

21.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 6.948 *