Skip to the main content

Original scientific paper

Reološka svojstva, sposobnost vezanja vode ili ulja netopljivih β-glukana izoliranih iz pivskoga kvasca

Vlatka Petravić-Tominac orcid id orcid.org/0000-0002-0680-5702 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vesna Zechner-Krpan ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Katarina Berković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Petra Galović ; PIP d.o.o., Bijenik 158, HR-10000 Zagreb, Croatia
Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Siniša Srečec orcid id orcid.org/0000-0002-9009-4375 ; Križevci College of Agriculture, M. Demerca 1, HR-48000 Križevci, Croatia
Igor Špoljarić ; Forensic Science Centre 'Ivan Vućetić', Ilica 335, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 239 Kb

page 56-64

downloads: 1.852

cite


Abstract

Netopljivi β-glukani izolirani su iz pivskog kvasca različitim postupcima – alkalnim (A), alkalno-kiselinskim (AK) i alkalno-kiselinskim s uklanjanjem manoproteina (AKM) te osušeni trima različitim metodama – sušenjem na zraku, liofilizacijom i sušenjem raspršivanjem. U pripravcima β-glukana ispitani su: mikrostruktura, reološka svojstva, bubrenje te sposobnost vezanja vode ili ulja. Prema njihovim reološkim svojstvima suspenzije koje su sadržavale 1 i 2 % (masenih udjela) uzoraka osušenih raspršivanjem pripadaju u kategoriju dilatantnih tekućina. Reološka svojstva i sposobnost vezanja vode AK uzorka osušenog raspršivanjem razlikovali su se od ostalih uzoraka osušenih istom metodom, a izoliranih A i AKM postupcima. S obzirom na različite metode sušenja, bubrenje je bilo najslabije u liofiliziranim uzrocima, a najjače u uzorcima osušenim na zraku. Sposobnost vezanja ulja najizraženija je u liofiliziranim pripravcima, a povećavala se proporcionalno tijekom izolacije.

Keywords

bubrenje; netopljivi β-glukan; pivski kvasac; reologija; sposobnost vezanja ulja; sposobnost vezanja vode

Hrčak ID:

65578

URI

https://hrcak.srce.hr/65578

Publication date:

21.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.820 *