Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja D- i L-mliječne kiseline s pomoću čiste i združene kulture bakterija iz roda Lactobacillus sp.

Antonija Trontel ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ana Batušić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivana Gusić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Anita Slavica orcid id orcid.org/0000-0003-3891-787X ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Božidar Šantek ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Srđan Novak ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 475 Kb

page 75-82

downloads: 3.486

cite


Abstract

Proveden je šaržni uzgoj čiste kulture Lactobacillus sp. i združene kulture bakterija Lactobacillus sp. i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T radi proizvodnje L-(+)- i D-(-)/L-(+)-mliječne kiseline i njihove primjene u proizvodnji polilaktida. Definirana je metabolička aktivnost dvaju sojeva iz roda Lactobacillus koji mogu fermentirati različite izvore ugljika (glukozu, saharozu ili topljivi škrob) tijekom uzgoja u MRS podlozi pri 40 °C u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom. Bakterija Lactobacillus sp. sličnom brzinom homofermentativno konvertira monosaharide i disaharide do L-(+)-mliječne kiseline (od 89 do 93 %). Bakterija L. amylovorus DSM 20531T okarakterizirana je kao proizvođač D/L-mliječne kiseline i može provoditi simultanu saharifikaciju i fermentaciju. S pomoću združene kulture Lactobacillus sp. i L. amylovorus DSM 20531T škrob je hidroliziran i fermentiran do L-(+)- i D-(-)-mliječne kiseline. Potrošnja supstrata, rast čiste i združene kulture te proizvodnja stereoizomera mliječne kiseline opisani su prilagođenom Luedeking-Piret kinetikom, a dobiveni su rezultati u skladu s eksperimentalnim podacima.

Keywords

čista kultura; združena kultura; Lactobacillus sp.; šaržni uzgoj; L-(+)- i/ili D-(-)-mliječna kiselina; matematički model

Hrčak ID:

65623

URI

https://hrcak.srce.hr/65623

Publication date:

21.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 5.037 *