Original scientific paper
Proizvodnja D- i L-mliječne kiseline s pomoću čiste i združene kulture bakterija iz roda Lactobacillus sp.
Antonija Trontel
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ana Batušić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivana Gusić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Anita Slavica
orcid.org/0000-0003-3891-787X
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Božidar Šantek
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Srđan Novak
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Proveden je šaržni uzgoj čiste kulture Lactobacillus sp. i združene kulture bakterija Lactobacillus sp. i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T radi proizvodnje L-(+)- i D-(-)/L-(+)-mliječne kiseline i njihove primjene u proizvodnji polilaktida. Definirana je metabolička aktivnost dvaju sojeva iz roda Lactobacillus koji mogu fermentirati različite izvore ugljika (glukozu, saharozu ili topljivi škrob) tijekom uzgoja u MRS podlozi pri 40 °C u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom. Bakterija Lactobacillus sp. sličnom brzinom homofermentativno konvertira monosaharide i disaharide do L-(+)-mliječne kiseline (od 89 do 93 %). Bakterija L. amylovorus DSM 20531T okarakterizirana je kao proizvođač D/L-mliječne kiseline i može provoditi simultanu saharifikaciju i fermentaciju. S pomoću združene kulture Lactobacillus sp. i L. amylovorus DSM 20531T škrob je hidroliziran i fermentiran do L-(+)- i D-(-)-mliječne kiseline. Potrošnja supstrata, rast čiste i združene kulture te proizvodnja stereoizomera mliječne kiseline opisani su prilagođenom Luedeking-Piret kinetikom, a dobiveni su rezultati u skladu s eksperimentalnim podacima.
Keywords
čista kultura; združena kultura; Lactobacillus sp.; šaržni uzgoj; L-(+)- i/ili D-(-)-mliječna kiselina; matematički model
Hrčak ID:
65623
URI
Publication date:
21.3.2011.
Visits: 5.037 *