Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ HRANE OBOGAĆENE SJEMENOM LANA NA SADRŽAJ OMEGA-3 MASNIH KISELINA U MESU SVINJA

Djordje Okanović ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia
Nebojša Ilić ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia
Dušica Ivanov ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia
Dragan Palić ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia
R. Drobnjaković
Č. Vukčević
Predrag Ikonić ; Institute for Food Technology, Novi Sad, Serbia


Full text: english pdf 47 Kb

page 189-194

downloads: 499

cite


Abstract

Cilj studije je bio određivanje utjecaja hrane obogaćene sjemenom lana komercijalnog naziva Vitalan (Vitalac, France) na sadržaj omega-3 kiselina u mesu svinja. Glavni sastojak Vitalana je ekstrudirano sjeme lana koje čini ovu hranu bogatom omega-3 kiselinama. Četrnaest svinja je podijeljeno u kontrolnu i pokusnu skupinu i uzgajano do prosječne težine od 110 kg žive vage. Pokusna skupina je hranjena standardnom smjesom obogaćenom sa 2,5% Vitalana. Na kraju pokusa uzorci mesa iz obje skupine su analizirani na sadržaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina u sirovom i pečenom mesu. Određen je odnos između omega-6 i omega-3 kiselina. Tijekom pokusa praćeni su i drugi parametri: promjene težine i prirast svinja, potrošnja i konverzija hrane. Tretman hranom koja sadrži laneno sjeme rezultirao je većim koncentracijama omega-3 kiselina (> 7 mg/100g) što je smanjilo omjer omega-6 i omega-3 kiselina u mesu (< 3) čineći ga, iz zdravstvene perspektive, boljim za ljudsku ishranu. Isto tako tretman je doprinio bržem prirastu težine (O-0,623, K-0,592 kg/dan), manjoj potrošnji hrane (O-272; K-274 kg/kg) i boljoj konverziji hrane (O-3,36; K-3,56 kg/kg). U zaključku, ishrana obogaćena ekstrudiranim sjemenom lana imala je koristan učinak na većinu promatranih parametara u ovoj studiji.

Keywords

svinje; ekstrudirani lan; omega masne kiseline

Hrčak ID:

66708

URI

https://hrcak.srce.hr/66708

Publication date:

20.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 1.742 *