Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ OBROČNE HRANIDBE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST SJENAŽE LUCERNE U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
Marina Vranić
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
M. Knežević
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Goran Perčulija
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Kutnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Josip Leto
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Oslovčan
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Mataković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj frekvencije hranidbe sjenažom lucerne u količini od 80 grama suhe tvari (ST) d-1 kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0,75) ponuđene u 1, 2, 4 ili 8 obroka d-1 na ad libitum konzumaciju ST i in vivo probavljivost ST u hranidbi kastriranih ovnova. Sjenaža lucerne je sadržavala 423 g ST kg-1 svježeg uzorka, 168 g SP kg-1 ST i 492 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Frekvencija hranidbe nije utjecala na konzumaciju svježeg obroka (g d-1) (P>0,05), na konzumaciju ST obroka (g d-1) niti na probavljivost ST (g kg-1). Utvrđena je veća konzumacija ST obroka (g kg-1 M0,75) kod frekvencije hranidbe 1x d-1 i 8x d-1 u usporedbi s frekvencijom hranidbe 2x d-1 i 4x d-1 dnevno.
.
Ključne riječi
sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
Hrčak ID:
77986
URI
Datum izdavanja:
20.2.2012.
Posjeta: 1.473 *