Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

THE EFFECT OF FEEDING FREQUENCY ON AD LIBITUM INTAKE AND IN VIVO DIGESTIBILITY OF ALFALFA HAYLAGE IN WETHER SHEEP

Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
M. Knežević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Goran Perčulija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Kutnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Josip Leto ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Oslovčan ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Mataković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 240 Kb

str. 261-270

preuzimanja: 412

citiraj


Sažetak

The objective of the research was to determine the effect of the feeding frequency on alfalfa dry matter (DM) ad libitum intake and in vivo digestibility in wether sheep. Wethers were fed 80 grams of DM d-1 kg-1 metabolic liveweight (M0.75) in 1,2, 4 or 8 meals d-1. Alfalfa haylage contained 423 g DM kg-1 fresh sample, 168 g CP kg-1 DM, 492 g neutral detergent fibre (NDF) kg-1 DM. The frequency of feeding have no effect on fresh matter ad libitum intake (g d-1) (P>0,05), on DM intake (g d-1) neither on DM digestibility (g kg-1). The feeding frequency of 1x d-1 and 8x d-1 increased DM intake (g kg-1 M0,75) (P<0.05) in comparison with the feeding frequency of 2x d-1 and 4x d-1.

Ključne riječi

feeding frequency; alfalfa haylage; dry matter; intake; in vivo digestibility

Hrčak ID:

77986

URI

https://hrcak.srce.hr/77986

Datum izdavanja:

20.2.2012.

Podaci na drugim jezicima: hrvatski

Posjeta: 1.146 *