Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata

Ljerka Kršev
Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Anica Borović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.101 Kb

str. 3-12

preuzimanja: 684

citiraj


Sažetak

Proučavan je rast i promjene pH vrijednosti, koje svojim razvojem u retentatu obranog mlijeka s faktorom koncentracije proteina fCp = 2 i fCp = 2,5 te u mješavini retentata (fCp = 2,5) i retentata sirutke ili retentata demineralizirane sirutke uzrokuju bakterije L. Acidophilus CH-5 i B. Bifidum Bbi2- Zbog većeg puferskog kapaciteta u retentatu mlijeka potrebno je dulje trajanje inkubacije za postizanje pH 4,6. Ustanovljeno je da je dodatak 20% retentata sirutke/demineralizirane sirutke u retentat mlijeka povoljan za rast bakterije B. bifidum Bb12.

Ključne riječi

Lactobacillus acidophilus; Bacterium bifidum; retentat obranog mlijeka; retentat sirutke; mješavina retentata; rast; zakiseljavanje

Hrčak ID:

95147

URI

https://hrcak.srce.hr/95147

Datum izdavanja:

16.1.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.533 *