hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata

Ljerka Kršev
Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Anica Borović

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 3-12 preuzimanja: 372* citiraj
APA 6th Edition
Kršev, Lj., Tratnik, Lj. i Borović, A. (1994). Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata. Mljekarstvo, 44 (1), 3-12. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95147
MLA 8th Edition
Kršev, Ljerka, et al. "Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata." Mljekarstvo, vol. 44, br. 1, 1994, str. 3-12. https://hrcak.srce.hr/95147. Citirano 15.06.2021.
Chicago 17th Edition
Kršev, Ljerka, Ljubica Tratnik i Anica Borović. "Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata." Mljekarstvo 44, br. 1 (1994): 3-12. https://hrcak.srce.hr/95147
Harvard
Kršev, Lj., Tratnik, Lj., i Borović, A. (1994). 'Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata', Mljekarstvo, 44(1), str. 3-12. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95147 (Datum pristupa: 15.06.2021.)
Vancouver
Kršev Lj, Tratnik Lj, Borović A. Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata. Mljekarstvo [Internet]. 1994 [pristupljeno 15.06.2021.];44(1):3-12. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95147
IEEE
Lj. Kršev, Lj. Tratnik i A. Borović, "Rast i aktivnost bakterija Lactobacillus acidophilus i Bacterium bifdum u retentatu obranog mlijeka i sirutke te mješavini retentata", Mljekarstvo, vol.44, br. 1, str. 3-12, 1994. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95147. [Citirano: 15.06.2021.]

Sažetak
Proučavan je rast i promjene pH vrijednosti, koje svojim razvojem u retentatu obranog mlijeka s faktorom koncentracije proteina fCp = 2 i fCp = 2,5 te u mješavini retentata (fCp = 2,5) i retentata sirutke ili retentata demineralizirane sirutke uzrokuju bakterije L. Acidophilus CH-5 i B. Bifidum Bbi2- Zbog većeg puferskog kapaciteta u retentatu mlijeka potrebno je dulje trajanje inkubacije za postizanje pH 4,6. Ustanovljeno je da je dodatak 20% retentata sirutke/demineralizirane sirutke u retentat mlijeka povoljan za rast bakterije B. bifidum Bb12.

Ključne riječi
Lactobacillus acidophilus; Bacterium bifidum; retentat obranog mlijeka; retentat sirutke; mješavina retentata; rast; zakiseljavanje

Hrčak ID: 95147

URI
https://hrcak.srce.hr/95147

[engleski]

Posjeta: 622 *