Original scientific paper
EFFECT OF PRE-SLAUGHTER REST PERIOD ON SOME PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF SIMMENTAL BEEF
Dejan Marenčić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Croatia
Ante Ivanković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Vinko Pintić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Croatia
Nikolina Kelava Ugarković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Tomislav Jakopović
; Agrokor dd, Zagreb, Croatia
Abstract
Cilj rada je bio ispitati utjecaj odmora u oborima stočnog depoa na kakvoću mesa muške i ženske simentalske junadi. Istraživanje je provedeno na 400 junadi (200 muških i 200 ženskih) u starosti od 13 do 16 mjeseci. Junad je bila podijeljena u dvije grupe; u prvu grupu ušlo je 100 muške i 100 ženske junadi koja je odmarana 18 sati u oborima stočnog depoa prije klanja, dok je u drugu grupu ušlo također 100 muške i 100 ženske junadi koja je bez odmora proslijeđena na liniju klanja. Kvalitativni pokazatelji pH, EC i boja mesa mjerena su 24 sata post mortem. Meso ženske junadi imalo je značajno niže vrijednosti parametra pH24, EC i značajno više vrijednosti parametara L*, b* i h*, dok je meso muške junad imala značajno veće vrijednosti parametara pH24 i EC (P<0,001). Meso muške junadi odmarane u oborima stočnog depoa prije klanja imalo je značajno veću vrijednost parametra pH24 (P<0.01) i značajno niže vrijednosti parametara L*, b* i h* u usporedbi s mesom muške junadi klane bez odmora (P<0,05), dok je meso ženske junadi odmarane u oborima stočnog deopa prije klanja imalo značajno nižu vrijednost parametra pH24 (P<0,001) i značajno više vrijednosti parametara L* i h* u usporedbi s mesom ženske junadi klane bez odmora (P<0,05). Naši rezultati sugeriraju da odmor ženske junadi u oborima stočnog depoa prije klanja može imati povoljan utjecaj na kakvoću mesa, dok se odmor muške junadi ne preporuča.
Keywords
simentalac; junetina; odmor prije klanja; kvalitativni parametri
Hrčak ID:
97640
URI
Publication date:
4.2.2013.
Visits: 1.504 *