Stručni rad
KOLIČINA AFLATOKSINA U HRANI ZA MLIJEČNE KRAVE I POJAVNOST AFM1 U MLIJEKU
Brigita Hengl
orcid.org/0000-0001-8082-2087
; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Andrea Gross Bošković
; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Marcela Šperanda
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Mikotoksini predstavljaju značajan problem kao kontaminanti hrane za životinje i ljude. Stoga je nužno njihovo praćenje u hrani na višegodišnjoj razini, jer na njihovu pojavu prvenstveno utječu vremenske prilike i tehnologija primarne proizvodnje koju treba prilagoditi svakoj pojedinačnoj situaciji. U 2013. godini zabilježena je povećana kontaminacija kukuruza i kompletnih krmnih smjesa za mliječna goveda aflatoksinima, što je rezultiralo posljedično povećanom kontaminacijom mlijeka aflatoksinom M1. U Republici Hrvatskoj povećana kontaminacija kukuruza aflatoksina bila je posebno izražena na području 3 županije: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, gdje su uzeta ukupno 564 uzorka kukuruza i 261 uzorak smjese za mliječna goveda. Kontaminacija pojedinačnih uzoraka kukuruza kretala se u rasponu od 0,001 do 2,07 mg/kg, a prosječna kontaminacija kukuruza s AFB1 iznosila je 0,036 mg/kg kukuruza (dozvoljena konc. 0,02 mg/kg). Kontaminacija pojedinačnih uzoraka krmnih smjesa za mliječne krave kretala se od 0,001 do 0,254, dok je prosječna kontaminacija smjese iznosila 0,013 mg/kg (dozvoljena konc. 0,005 mg/kg). U isto vrijeme određena je koncentracija AFM1 u mlijeku čime je u tim županijama bila obuhvaćena dnevna proizvodnja mlijeka od 76806 L koje su isporučene trima velikim mljekarama u RH. Kontaminacija mlijeka kretala se od 0,001 do 0,897 μg/kg, dok je prosječna kontaminacija mlijeka iznosila 0,06 μg/kg (dozvoljena konc. 0,05 μg/kg).
Ključne riječi
kukuruz; kompletna krmna smjesa; mliječne krave; mlijeko; aflatoksini
Hrčak ID:
143546
URI
Datum izdavanja:
18.8.2015.
Posjeta: 2.086 *