Veterinarski arhiv, Vol. 86 No. 3, 2016.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj odnosa koncentracija bakra u hrani i plazmi na razvojnu ortopedsku bolest u ždrjebadi.
Alparslan Coskun
; Department of Internal Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Cumhuriyet University, Sivas, Turkey
Ozgur Ozdemir
; Department of Pathology, Faculty of Veterinary Medicine, Selcuk University, Konya, Turkey
Muharrem Erol
; Department of Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University, Kayseri, Turkey
Hayrettin Kirbiyik
; Gemlik Military Veterinary School, Gemlik, Bursa, Turkey
Sažetak
Pokusna skupina sastojala se od 10 ždrjebadi s razvojnom ortopedskom bolešću, šest muške i četiri ženske, u dobi od tri do šest mjeseci, pasmine kraljevski nizozemski toplokrvnjak. Kontrolna skupina sastojala se od šest zdrave ždrjebadi. Sva je ždrjebad bila klinički pregledana na hromost, otekline zglobova i bol. Klinički, radiografski i patološki nalazi upućivali su na razvojnu ortopedsku bolest. Koncentracija bakra u ždrjebadi s razvojnom bolešću bila je značajno manja nego u ždrjebadi kontrolne skupine (0,094 ± 0,011 mg/kg u odnosu na 0,932 ± 0,068 mg/kg; P<0,05). Serumske razine cinka iznosile su 1,828 ± 0,180 mg/kg u pokusne skupine u odnosu na 0,9257 ± 0,052 mg/kg u kontrolne skupine, P>0,05, dok su serumske razine kalcija iznosile 187,836 ± 7,921 μg/dL u odnosu na 150,912 ± 5,271 μg/dL u kontrolne skupine, P>0,05, te razine fosfora 247,339 ± 10,729 μg/dL u pokusne u odnosu na 190,470 ± 5,775 μg/dL u kontrolne skupine, P>0,05. Nisu ustanovljene statistički značajne razlike između istraživane i kontrolne skupine s obzirom na razine Ca, P i Zn. Zaključuje se da je razvojna ortopedska bolest u ždrjebadi povezana s razinom Cu u serumu. Bakar je važan element za rast ždrjebadi.
Ključne riječi
ždrijebe; bakar; minerali; elementi u tragovima; razvojna ortopedska bolest
Hrčak ID:
159963
URI
Datum izdavanja:
10.6.2016.
Posjeta: 1.945 *