Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena nove tehnike prosušivanja bobica grožđa za proizvodnju prošeka

Stjepan Sito ; u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Katarina Peršurić Bernobić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakulte
Nikolina Bilandžija ; u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Ante Kraljević ; Studij Poljoprivrednih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Ana Peršurić Palčić ; Studij Poljoprivrednih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Ana Sinković ; Studij Poljoprivrednih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Petra Sinković ; Studij Poljoprivrednih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede


Puni tekst: engleski pdf 230 Kb

str. 93-93

preuzimanja: 229

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 230 Kb

str. 88-93

preuzimanja: 1.141

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati pokusnog prosušivanja grožđa sorti Muškat žuti i Muškat ruža crni dopremljenih iz vinograda blizu Poreča s OPG-a Peršurić Đordano. Uzorci prije sušenja sorte Muškat žuti imali su sadržaj šećera 87ºOe (186 g/L), a Muškat ruža crni 91ºOe (200 g/L). Nakon sušenja sadržaj šećera u soku bobica bio je oko 173ºOe (378 g/L). Proces prosušivanja uzoraka sorte Muškat žuti trajao je 120 sati, a kod sorte Muškat ruža crni 108 sati pri temperaturi zraka za sušenje od 35-38°C i relativnoj vlazi zraka za sušenje ispod 35%.
Proces sušenja opisan je jednadžbama linearne regresije (y) za obje istraživane sorte grožđa, uz visoke koeficijente korelacije (R2). Dobiveno vino, nakon fermentacije na 18°C u trajanju od 30 dana, imalo je 16,5 vol% alkohola i ostatak neprovrelog šećera od 102,5 g/L, što je preduvjet za dobivanje desertnog ili desertnog vrhunskog vina.

Ključne riječi

vinova loza; sušara; prosušivanje grožđa; prošek

Hrčak ID:

162823

URI

https://hrcak.srce.hr/162823

Datum izdavanja:

17.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.256 *