Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Termofizička svojstva serpentinita

D. Hršak
G. Sučik
L. Lazić


Puni tekst: engleski pdf 992 Kb

str. 29-31

preuzimanja: 1.246

citiraj


Sažetak

U ovom radu istraživan je serpentinit s nalazišta na Banovini u Hrvatskoj. U toj mineralnoj sirovini prevladavajući mineral je antigorit. Dilatacijska krivulja ukazuje da je prva kontrakcija uzorka uzrokovana dehidratacijom antigorita na približno 660°C. Nasuprot tome, na drugu kontrakciju uzorka koja počinje pri približno 860°C utječe stvaranje olivina. Morfologija serpentinita prije i poslije termičke obradbe promatrana je optičkim mikroskopom. Izgled serpentinita prije termičke obradbe karakteriziran je uključcima olivina kao primarnog minerala zaostalog u procesu serpentinizacije. Izgled serpentinita poslije termičke obradbe promijenio se uslijed eliminacije vode. Prvo termički obrađen te potom mljeven serpentinit ima bolje karakteristike od prvo mljevenog, a potom termički obrađenog serpentinita.

Ključne riječi

serpentinit; termofizička svojstva; keramički materijali; magnezijev oksid

Hrčak ID:

17787

URI

https://hrcak.srce.hr/17787

Datum izdavanja:

1.1.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.151 *