Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji
Denis Stajnko
; Faculty of Agriculture and Life Sciences, Hoče-Maribor, Slovenia
Stanislav Tojnko
; Faculty of Agriculture and Life Sciences, Hoče-Maribor, Slovenia
Puni tekst: engleski pdf 2.423 Kb
str. 86-98
preuzimanja: 583
citiraj
APA 6th Edition
Stajnko, D. i Tojnko, S. (2020). Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (6.), 86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
MLA 8th Edition
Stajnko, Denis i Stanislav Tojnko. "Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 6., 2020, str. 86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10. Citirano 12.12.2024.
Chicago 17th Edition
Stajnko, Denis i Stanislav Tojnko. "Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 6. (2020): 86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
Harvard
Stajnko, D., i Tojnko, S. (2020). 'Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(6.), str. 86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
Vancouver
Stajnko D, Tojnko S. Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 12.12.2024.];43.(6.):86-98. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
IEEE
D. Stajnko i S. Tojnko, "Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 6., str. 86-98, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Na eksperimentalnoj plantaži (Brdo pri Lukovici) proveden je pokus kemijskog prorjeđivanja cvjetova jabuke sorte ‘Summerred’ cijepljene na podlozi M9. Cilj eksperimenta bio je ispitati učinke različitih sredstava koji se koriste u jabukama u ekološkoj proizvodnji. U pokusu sa 7 randomiziranih blokova i 13 tretmana proučavan je utjecaj: 1. neprorijeđeno, 2. ručno rijeđeno u lipnju, 3. 1% NaCl, 4. 1,5% NaCl, 5. 1% CH3COOH, 6. 3% CH3COOH, 7. 3% vapneni sumpor CaSx, 8. 1% ulje uljane repice, 9. 3% ulje uljane repice, 10. 3% suncokretovo ulje, 11. 3% sojino ulje, 12. 5% dekstrin, 13. emulgator 100 + OCA 30. Kemijski prorjeđivači primijenjeni su u fenološkom stadiju u vrhuncu cvjetanja. Najbolje prorjeđivanje plodova, slično onima s rukom, zabilježeno je pri nanošenju 3% ulja uljane repice. Prilikom ovog tretmana uočena je razmjerno jaka rđavost kože ploda. Statistički značajna manji broj plodova također se pojavilo kada je raspršeno 1,5% NaCl i 3% sojinog ulja, ali s manje izraženom rđavošću jabuka.
Ključne riječi
jabuka, kemijsko prorjeđivanje, ekološka proizvodnja
Hrčak ID:
247764
URI
https://hrcak.srce.hr/247764
Datum izdavanja:
11.12.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.750
*