Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.82.5-6.2

Preživljavanje i održivost Bradyrhizobium japonicum u različitim tekućim medijima

Gabriella Kanižai Šarić orcid id orcid.org/0000-0001-5184-608X ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ivana Majić orcid id orcid.org/0000-0002-8699-3378 ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Krešimir Prtenjača ; student at the Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.059 Kb

str. 245-252

preuzimanja: 304

citiraj


Sažetak

Mikrobiološki preparati prisutni na tržištu dolaze u različitim formulacijama i oblicima. Inokulanti koji se primjenjuju u predsjetvenoj bakterizaciji leguminoza u našoj zemlji se tradicionalno pripravljaju na tresetnom kao najkvalitetnijem nosaču bakterija, međutim zahtjevi proizvođača su usmjereni na njihove tekuće forme. Stoga je cilj ovog rada utvrditi optimalan sastav tekuće podloge koja će podupirati rast Bradyrhizobium japonicum, simbionta soje. U istraživanje su uključene tri formulacije tekuće hranjive podloge: manitol-kvasac podloga, modificirana YM (yeast-mannitol) podloga i podloga s glicerolom koje su pohranjene na dvije temperature (4 i 25 °C) te je vijabilnost stanica B. japonicum utvrđena kroz 6 mjeseci. Rezultati pokazuju da je najveći broj rizobija (u prosjeku od 4x109 do 9x108) dobiven na kvasac-manitolovoj podlozi na 4 °C te na modificiranoj kvasac manitol podlozi gdje je njihov broj ostao konstantan tijekom cijelog vremena skladištenja i iznosio je 5x107 cfu ml-1 na 25 °C. Daljnja istraživanja bi trebala biti usmjerena na ispitivanje i drugih protektora rizobija u cilju povećanja vijabilnosti stanica i u dužem vremenskom periodu.

Ključne riječi

soja; tekući inokulanti; protektivne tvari; temperatura; vrijeme skladištenja

Hrčak ID:

264684

URI

https://hrcak.srce.hr/264684

Datum izdavanja:

30.9.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.161 *