Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/1/8/1/12

Oksidacijski i antimikrobni učinci alicina

Rafaela Bartulović orcid id orcid.org/0000-0002-7600-7028 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Lana Feher Turković orcid id orcid.org/0000-0001-5212-3537 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Ana Mojsović Ćuić ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 160 Kb

str. 133-140

preuzimanja: 1.047

citiraj


Sažetak

Alicin (dialil-tiosulfinat ili dialil-disulfid-oksid, C6H10OS2) je obrambeni organosumporni spoj koji pronalazimo u bijelome luku (Allium sativum L.) te u drugim vrstama roda Allium poput crvenoga luka (Allium cepa L.). Alicin se proizvodi pri oštećenju tkiva češnjaka iz aminokiseline aliina (S-alil cistein-sulfoksid) u reakciji koja je katalizirana enzimom aliinazom. Smatra se glavnom komponentom bijeloga luka koji se proučava i upotrebljava u medicinske svrhe još od davnina. Karakterističan i lako prepoznatljiv miris bijeloga luka potječe upravo od alicina. Alicin je molekula sa širokim spektrom bioloških aktivnosti. Kao tiosulfinat, pripada reaktivnim sumpornim spojevima (RSS) te ulazi u redoks-reakciju s tiolnim skupinama u glutationu i proteinima, što se smatra esencijalnim za njegovu biološku aktivnost. Pokazao je nedvojbene korisne učinke na ljudsko zdravlje, među kojima su najvažniji antimikrobni i antiparazitni učinci. Posebna pozornost u istraživanjima posvećuje se i njegovim antikancerogenim, antidijabetičkim, imunomodulatornim, antioksidacijskim i kardioprotektivnim učincima. Alicin pokazuje potencijal za prevenciju i tretiranje nekoliko bolesti, uključujući diabetes melitus, kardiovaskularne bolesti i rak. Vjeruje se da takav biološki učinak ima upravo zbog svojih antioksidacijskih i imunomodulatornih svojstava. Jasno je da alicin ima široku i zanimljivu primjenu u medicini, odakle i detaljna rasprava o njegovu ogromnom potencijalu u ovom pregledu. Buduće primjene trebale bi se usmjeriti na farmaceutsku formulaciju alicina, njegovu isporuku te kompatibilnost s hranom i lijekovima zbog njegove biosinteze, nestabilnosti, hlapljivosti i reaktivnosti.

Ključne riječi

alicin; antioksidans; antimikrobno djelovanje

Hrčak ID:

271974

URI

https://hrcak.srce.hr/271974

Datum izdavanja:

3.2.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.994 *