Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.5

Utjecaj mikorize na kemijski sastav vina ´Portugizac´

Mirela Osrečak ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Puhelek ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Darija Karakaš ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marina Anić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marko Karoglan ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.290 Kb

str. 33-40

preuzimanja: 109

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako primjena živog mikoriznog cjepiva na korijen vinove loze utječe na kemijski sastav vina ´Portugizac´. Pokus je postavljen u jesen 2016. godine na 3 lokacije na području podregije Plešivica, kada je provedena i aplikacija cjepiva naziva „Mykoflor“ tvrtke Bio-budućnost d.o.o. Cjepivo je aplicirano na 100 trsova sorte ´Portugizac´, pri čemu je isti broj netretiranih trsova poslužio kao kontrola. Analiza kemijskog sastava, kao i senzorno ocjenjivanje vina provedeni su nakon berbe 2018. godine. Rezultati su pokazali pozitivan utjecaj mikorize na kemijski sastav vina u vidu povećanja koncentracije ukupne kiselosti, pojedinačnih organskih kiselina, pepela te smanjenja pH vrijednosti vina. Aplikacija mikoriznog cjepiva pozitivno je utjecala i na polifenolni sastav te na senzornu ocjenu vina.

Ključne riječi

Portugizac; mikoriza; kemijski sastav vina; polifenoli

Hrčak ID:

257078

URI

https://hrcak.srce.hr/257078

Datum izdavanja:

7.5.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 814 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.