Pregledni rad
Regionalne značajke uvjeta razvoja hrvatske poljoprivrede
Petar Grahovac
Sažetak
Poljoprivredni proizvodni prostor Republike Hrvatske može se, s obzirom
na prirodne uvjete (tlo, klimu i reljef) podijeliti na četiri prilično homogene poljoprivredne
regije: Slavonsku, Središnju, Gorsku i Kadransku. Iako se rasprostiru na razmjerno
malom prostoru, one se međusobno uvelike razlikuju prema ostalim, proizvodnim uvjetima
razvoja poljoprivrede.
Tako je najveća prosječna veličina poljoprivrednih gospodarstava u Slavonskoj i najmanja
u Jadranskoj regiji u kojoj je i najmanja prosječna veličina parcele. U odnosu na
ukupne površine, najviše oranica ima u Slavonskoj i majmanje u Jadranskoj regiji. Veoma
su velike i razliek od jedne do druge regije s obzirom na navodnjavane površine, primjenu
mineralnih gnojiva i pesticida, poljoprivrednu mehanizaciju, stočni fond, starosnu i obrazovnu
strukturu poljoprivrednika.
Ključne riječi
Poljoprivredne regije; prirodni uvjeti proizvodnje; poljoprivredne površine; kemizacija; mehanizacija; stočni fond; radna snaga
Hrčak ID:
26217
URI
Datum izdavanja:
1.12.2005.
Posjeta: 4.445 *