Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sposobnost crijevnih bakterija mliječne kiseline da vežu i/ili metaboliziraju indol

Adriana Nowak ; Institute of Fermentation Tehnology and Microbiology, Department of Biotechnology and Food Sciences, Technical University of Lodz, Wolczanska 171/173, PL-90-924, Lodz, Poland
Michał Arabski ; Department of Molecular Genetics, University of Lodz, Banacha 12/16, PL-90-237 Lodz, Poland
Zdzisława Libudzisz ; Institute of Fermentation Tehnology and Microbiology, Department of Biotechnology and Food Sciences, Technical University of Lodz, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland


Puni tekst: engleski pdf 129 Kb

str. 299-304

preuzimanja: 1.324

citiraj


Sažetak

Crijevna mikroflora može pridonijeti razvoju raka crijeva pomoću tvari koje sudjeluju u procesu karcinogeneze. Metaboliti fermentacije proteina u crijevima, kao što su amonijak, amini, indol, fenol, skatol i njegovi derivati, imaju toksični učinak. S druge strane, bakterije miječne kiseline što se nalaze u crijevima mogu potaknuti antikancerogene procese, a mehanizam njihova djelovanja još uvijek je slabo poznat. Svrha je ovoga rada ispitati sposobnost adsorpcije ili metaboliziranja indola in vitro s bakterijama mliječne kiseline, izoliranim iz intestinalnog trakta. Bakterije roda Lactobacillus uzgojene su u MRS-podlozi i modificiranoj MRS-podlozi s manjom koncentracijom dušika i ugljika. Koncentracija indola u podlozi iznosila je od 2 do 20 μg/mL. Nakon uzgoja u MRS-podlozi koncentracija indola smanjila se za 1-10 μg/mL, a u modificiranoj za 4,3-6,7 μg/mL. Što je bila veća početna koncentracija indola u podlozi, manja je bila njegova koncentracija nakon uzgoja. Interakcija živih laktobacila s 10 μg/mL indola smanjila je njegovu genotoksičnost, što je dokazano komet-testom u alkalnim uvjetima, dok su nežive bakterije imale malu sposobnost vezanja. Smanjenje genotoksičnosti iznosilo je 7-96 %, a nije ovisilo o koncentraciji indola, već o podlozi za uzgoj i o bakterijskom soju.

Ključne riječi

indol; crijevna mikroflora; Lactobacillus; oštećenje DNA

Hrčak ID:

26380

URI

https://hrcak.srce.hr/26380

Datum izdavanja:

4.8.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.517 *