Stručni rad
ISPITIVANJE KAKVOĆE I HIGIJENSKE ISPRAVNOSTI SPOREDNIH PROIZVODA DOBIVENIH PRI PRERADI RAJČICE, PAPRIKE I GROŽĐA
Goce Cilev
; Institute for animal husbandry, Ile Ilievski 92a, p.box 207, Skopje, Macedonia
Zlatan Sinovec
; Faculty of veterinary medicine, Department for animal nutrition, Belgrade, Serbia
Bone Palashevski
; Institute for animal husbandry, Ile Ilievski 92a, p.box 207, Skopje, Macedonia
Srecko Gjorgjievski
; Faculty of agriculture sciences and food, Skopje, Macedonia
Sažetak
Problematika obrađena u radu je od posebnog interesa za R. Makedoniju zato što se otpatci dobiveni iz agroindustrijskog kompleksa kreću u količini od 5 do 10% kod rajčice, 25 do 30% kod paprike i 20 do 25% kod grožđa. U cilju ispitivanja kakvoće i higijenske ispravnosti sporednih proizvoda dobivenih preradom rajčice, paprike i grožđa uzeti su uzorci podrijetlom iz različitih krajeva R. Makedonije. Kemijskom analizom sporednih proizvoda dobivenih preradom rajčice, paprike i grožđa utvrđeno je da ova krmiva odlikuje značajan sadržaj bjelančevina, masti i celuloze, pri čemu bjelančevine imaju nepovoljan aminokiselinski sastav. Na osnovi bakterioloških analiza i ispitivanja sadržaja teških metala i mikotoksina može se zaključiti da sporedni proizvodi dobiveni preradom rajčice, paprike i grožđa predstavljaju higijenski ispravna i sigurna krmiva koja se mogu upotrijebiti u hranidbi svinja u manjim količinama, bez negativnog utjecaja na zdravstveno stanje.
Ključne riječi
sporedni proizvodi prerade rajčice; paprike i grožđa; kakvoća; higijenska ispravnost
Hrčak ID:
26796
URI
Datum izdavanja:
4.9.2007.
Posjeta: 1.619 *