Skoči na glavni sadržaj

Uvodnik

Uvodnik

Jadranka Garmaz


Puni tekst: hrvatski pdf 50 Kb

str. 3-4

preuzimanja: 90

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Ključne riječi

Hrčak ID:

311193

URI

https://hrcak.srce.hr/311193

Datum izdavanja:

25.11.2023.

Posjeta: 288 *



Uvodnik

Dragi čitatelji!

Pred vama se nalazi jubilarni, trideseti broj časopisa Svjedok, u novom ruhu i s izmijenjenim konceptom. Dok zahvaljujemo prethodnom uredništvu na godinama posvećenosti i brižnom stvaranju profila stručnog religijsko-pedagoškog i katehetskog časopisa, zadovoljstvo nam je predstaviti novu skupinu stručnjaka i konceptualnu ideju godišnjaka Svjedok.

Cilj nam je podići časopis na višu znanstveno-stručnu razinu te ovim brojem dodatno istaknuti povezanost znanosti i prakse na području odgoja i vjere. U tu svrhu, osnovana su dva nova vijeća: uredničko i znanstveno. Oba vijeća sastoje se od vjeroučitelja i znanstvenika iz različitih teoloških disciplina i s različitih sveučilišta. Također, radi veće vidljivosti, časopis će od ovoga broja biti dostupan i na portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa Hrčak.

Kako bismo postigli bolju preglednost, časopis smo tematski podijelili na znanstveni i stručni dio. U znanstvenom dijelu nalaze se dvostruko recenzirani izvorni članci, a u stručnom dijelu prevladavaju ogledne vjeronaučne pripreme i kateheze. Također, u godišnjaku Svjedok možete pronaći različite priloge, prikaze i recenzije. Vjerujemo da će s ovim novim znanstveno- stručnim zamahom časopis dobiti na kvaliteti i vidljivosti te vam ga od srca preporučujemo.

Ovaj broj Svjedoka posvećen je dvjema, naizgled nepovezanim temama: odgojnoj ulozi glazbe i transhumanizmu. Iako su dobrobiti glazbovanja naširoko poznate, korelacija glazbe s vjeronaučnom nastavom, katehezom i liturgijom ostaje relativno neistražena. Glazba transformira čovjekove misli i raspoloženja - posebice ako je duhovna, liturgijska ili sveta – te ima moć duhovno ga iscijeliti i potaknuti na obraćenje i ozdravljenje. Tako sveta glazba koja se koristi u liturgiji, ali i kvalitetna duhovna glazba, transformira čovjekovo raspoloženje, budi maštu i potiče dušu da se uzdigne k Bogu.

Mogućnost transformacije koju osjetimo u glazbi možemo vidjeti, pa i povezati s drugom temom ovoga broja – transhumanizmom. Riječ je o pokretu koji čovjeka želi transformirati, ali ne u pozitivnom smislu duhovnog iscjeljenja radi obraćenja, nego u smislu tehničke i medicinske nadogradnje. Tako se, uz pomoć novih tehnologija, želi stvoriti transformirani tehnicizirani čovjek koji više nalikuje stroju nego ljudskome biću.

Suprotno glazbi koja čovjeku ostavlja prostor za povezivanje s Bogom, transhumanizam nastoji učiniti čovjeka samodostatnim bogom. Bilo da se radi o produljenju ovozemaljskog života kroz genetske škare, sintetičku krv, neuronsku prašinu, umjetnu kožu – smrt postaje nešto što se pod svaku cijenu mora izbjeći, a put/cilj postizanja (umjetne) vječnosti opravdava svako sredstvo.

Nužno je govoriti o temama glazbe i transhumanizma iz etičkih, moralnih, vjerskih i odgojnih perspektiva te vam od srca preporučujemo ovaj broj Svjedoka koji im pristupa na interdisciplinarni način.

Drugi dio časopisa obrađuje stručne teme i donosi izabrane ogledne vjeronaučne satove i kateheze, ali i statistiku pohađanja vjeronauka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nadamo se da ćete u mnoštvu ponuđenih tekstova pronaći nešto novo, poučno i zanimljivo te da će vam ovaj jubilarni broj biti koristan!

Jadranka Garmaz


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.