Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s.78.1-2.3

Utjecaj mase trupa na distribuciju glavnih tkiva teških crnih slavonskih svinja

Mihaela Oroz ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Nikola Raguž ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
K. Mastanjević ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Boris Lukić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 358 Kb

str. 25-34

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Crna slavonska svinja lokalna je pasmina koja se uglavnom uzgaja za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, dok se provedenim istraživanjima u najvišoj mjeri ispitivala njena kvaliteta mesa. S obzirom na promjene trendova u proteklih nekoliko godina i porast potražnje za svježim mesom lokalnih pasmina, u ovom je istraživanju ispitivana mesnatost crnih slavonskih svinja uzgajanih u poluotvorenom sustavu držanja, odnosno utjecaj mase trupa na distribuciju glavnih tkiva. Ispitano je 47 trupova čije su tople polovice nakon klanja, razvrstane prema masi u tri težinske skupine: <185 kg (N = 16), 185-205 kg (N = 15) i >205 (N = 16). U istraživanju je korištena komercijalna mesarska disekcija. Rezultati istraživanja pokazali su da porastom završne tjelesne mase prije klanja mesnatost značajno opada, te da je upitna isplativost tova svinja iznad završnih masa predviđenih uzgojnim programom za ovu pasminu.

Ključne riječi

crna slavonska svinja; mesnatost, masa polovica; kvaliteta polovica

Hrčak ID:

323776

URI

https://hrcak.srce.hr/323776

Datum izdavanja:

21.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *