Izvorni znanstveni članak
Spojevi s antioksidacijskim djelovanjem iz vodenih infuzija različitih biljaka kao potencijalni inhibitori enzima acetilkolinesteraze
Tea Kulišić-Bilušić
; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Višnja Katalinić
; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Verica Dragović-Uzelac
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivica Ljubenkov
; SMS Prehrambeno razvojni centar, Kurtovići bb, HR-21231 Klis, Hrvatska
Anita Kriško
; Institut Rudjer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Branka Dejanović
; Institut Rudjer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Mila Jukić
; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Olivera Politeo
; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Greta Pifat
; Institut Rudjer Bošković, Bijenička 54, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Mladen Miloš
; Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Teslina 10/V, HR-21000 Split, Hrvatska
Sažetak
Svrha je istraživanja bila odrediti antioksidacijsko djelovanje i sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze u vodenim infuzijama oraha (Juglans regia L.), paprene metvice (Mentha × piperita L.), jagode (Fragaria × ananassa L.), matičnjaka (Melissa officinalis L.), kadulje (Salvia officinalis L.) i smilja (Helichrysum arenarium (L.) Moench.). HPLC-PDA analizom utvrđeno je da u vodenim infuzijama odabranih biljaka najviše ima fenolnih kiselina (ružmarinske, galne, kafeinske, neoklorogenske i 3-p-kumaroil-kinske kiseline), te flavonola (kvercetin-3-galaktozid i luteolin-7-glukozid). Antioksidacijsko djelovanje vodenih infuzija određeno je LDL metodom (sprječavanje oksidacije lipoproteina male gustoće), DPPH metodom, metodom izbjeljivanja ß-karotena i Rancimat metodom (produženi proces oksidacije masti). Utvrđeno je da vodene infuzije jagode i matičnjaka potpuno sprječavaju oksidaciju LDL-a pri koncentraciji od 0,005 g/L u sustavu, te da je izrazito produžena lag faza tijekom oksidacije LDL-a uzrokovana djelovanjem vodenih infuzija paprene metvice i kadulje. Nadalje, testirane infuzije u rasponu koncentracija od 0,05 do 2,85 g/L pokazale su jako visoki stupanj uklanjanja DPPH radikala (90-100 %) i sprječavanja izbjeljivanja ß-karotena (89-100 %). Rancimat metodom utvrđeno je da vodene infuzije kadulje i smilja (masenog udjela od 0,16 %) najviše utječu na odgađanje procesa oksidacije masti. Inhibicija enzima acetilkolinesteraze pomoću testiranih vodenih infuzija određena je Ellmanovom metodom, pri čemu su vodene infuzije oraha i jagode (u koncentraciji od 1,36 g/L u sustavu) pokazale najveći stupanj inhibicije acetilkolinesteraze. Dobiveni rezultati upućuju na to da prirodni antioksidansi svojim djelovanjem mogu pridonijeti poboljšanju terapije i prevenciji Alzheimerove bolesti.
Ključne riječi
antioksidacijsko djelovanje; inhibicija enzima acetilkolinesteraze; vodene infuzije biljaka; fenolni spojevi
Hrčak ID:
30412
URI
Datum izdavanja:
17.11.2008.
Posjeta: 3.760 *