Skip to the main content

Original scientific paper

Kultura prehrane u suvremenoj europskoj politici: u potrazi za optimalnom ravnotežom hrane i političkih faktora

Richard Tellström ; Odsjek za ugostiteljska i kulinarska umijeća, Sveučilište Őrebro, S-712 60 Grythyttan, Švedska


Full text: croatian pdf 120 Kb

page 41-50

downloads: 854

cite

Full text: english pdf 127 Kb

page 29-40

downloads: 578

cite


Abstract

Sastanci s kolegama političarima, poslovnim ljudima i predstavnicima
nevladinih udruga, te rasprave o novim oblicima političkog djelovanja
predstavljaju va žan dio rada suvremenog europskog političara.
Mnogi od tih sastanaka odvijaju se uz jelo. Katkad su ceremonijalni,
a često neformalni. Hrana koja se u tim prigodama poslužuje obično
se pomno odabire kako bi podržala političku strategiju sastanka.
Svakodnevni obroci političara, koji imaju određenu funkciju, dosad
su slabo zanimali istraživače etnološke tradicije. Zato je namjera ovog rada analizirati kako skupine političara u suvremenoj Švedskoj koriste obroke u svakodnevnom radu, kako odabiru hranu s obzirom na svrhu sastanka i koju ulogu daju hrani u političkim raspravama i
pregovorima.
U istraživanju je korištena metoda djelomično strukturiranih intervjua
sa švedskim političarima: ministrima i stalnim tajnicima. Analiza
je pokazala da neki ministri i tajnici koriste hranu kao političko
sredstvo, te da su u zamjetnoj prednosti oni koji se hranom služe u
strateške svrhe. Zanimanje političara za hranu može se promatrati
kao odraz postmodernističkog društva koje zanima hrana i kultura
prehrane.

Keywords

politička jela; politički obroci; ministri; stalni tajnici; Švedska

Hrčak ID:

37791

URI

https://hrcak.srce.hr/37791

Publication date:

5.1.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 2.679 *