Kako zaposleni roditelji djece s teškoćama u razvoju usklađuju zahtjeve radne i obiteljske uloge? Kvalitativno istraživanje

Autor(i)

Ključne riječi:

radna i obiteljska uloga, roditelji djece s teškoćama u razvoju, dobrobit

Sažetak

Roditelji djece s teškoćama u razvoju suočavaju se s brojnim izazovima i stresorima koji se mogu negativno odraziti na njihovu dobrobit. Jedna od relativno zanemarenih tema, osobito u nacionalnim okvirima, jest otežana mogućnost usklađivanja zahtjeva radne i obiteljske uloge te skupine roditelja. Stoga je cilj ovog rada bio dobiti dublji uvid u čimbenike koji imaju potencijalno važnu ulogu u objašnjenju dobrobiti zaposlenih roditelja djece s teškoćama u razvoju u RH; preciznije, identificirati čimbenike koji promoviraju i/ili ometaju usklađivanje radnog i obiteljskog života te skupine roditelja. U istraživanju temeljenom na dubinskim intervjuima sudjelovalo je ukupno 25 zaposlenih roditelja (15 majki i 10 očeva) djece s različitim vrstama i stupnjevima teškoća u razvoju. Većina sudionika (N=23) ima jedno dijete, dok dvoje sudionika ima dvoje djece s objektivno dijagnosticiranim teškoćama u razvoju. Većina sudionika (N=21) provedenog istraživanja zaposlena je na puno radno vrijeme. Podatci su analizirani tematskom analizom. Rezultati su ukazali na četiri skupine čimbenika: društvene, organizacijske, obiteljske i osobne, koji, iz perspektive sudionika istraživanja, olakšavaju i/ili otežavaju usklađivanje radne i obiteljske uloge. S obzirom na to da je dobrobit roditelja djece s teškoćama u razvoju snažno oblikovana specifičnim društvenim kontekstom, što otežava poopćavanje rezultata te tematike dobivene u različitim zemljama, rezultati istraživanja provedenog u RH imaju važan teorijski doprinos. Identifikacija i opis relevantnih čimbenika koji omogućuju usklađivanje radne i obiteljske uloge te tako oblikuju dobrobit te skupine roditelja pružaju snažno polazište za kvantitativna istraživanja u tom području. Uz spomenuto rad pruža niz praktičnih implikacija usmjerenih unapređenju dobrobiti te skupine roditelja.

##submission.downloads##

Objavljeno

2023-05-15

Kako citirati

Ombla, J., Slišković, A., Nikolić Ivanišević, M., Šimunić, A. i Ljubičić, M. (2023) „Kako zaposleni roditelji djece s teškoćama u razvoju usklađuju zahtjeve radne i obiteljske uloge? Kvalitativno istraživanje“, Revija za sociologiju, 53(1), str. 67–97. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/rzs/article/view/22706 (Pristupljeno: 26svibanj2024).

Broj časopisa

Rubrika

Znanstveni radovi (izvorni i pregledni)