Što bi političarke mogle, htjele i trebale učiniti, ali ne mogu. Percepcije zastupnica o preprekama političkoj reprezentaciji žena u Bosni i Hercegovini

Autor(i)

Ključne riječi:

politička reprezentacija žena, zastupnice, Bosna i Hercegovina, etnonacionalizam, rodna (ne)ravnopravnost

Sažetak

Ovaj rad analizira glavne prepreke političkoj reprezentaciji žena u Bosni i Hercegovini iz perspektive zastupnica. Teorijski dio prikazuje glavne prepreke političkoj reprezentaciji žena, oslanjajući se na nalaze svjetske literature. Sljedeći dio daje pregled etnokratskog konteksta BiH, trendova u političkom predstavljanju žena i kontroverzi o prisutnosti žena u politici u takvom okruženju. Koristeći podatke kvalitativnog istraživanja (dubinski intervjui sa zastupnicama iz BiH izabranim u državni i entitetske parlamente), analiziraju se i raspravljaju glavne prepreke političkoj reprezentaciji žena. Tiču se obiteljskog života i tradicionalnih rodnih uloga, unutarstranačkih procesa i dinamike, posebice neformalnih veza muškaraca, izostanka potpore u predizbornoj kampanji i raznih manevara zaobilaženja kvota, suženog prostora za žene u parlamentima i iskrivljene reprezentacije u medijima. Iskustva sugovornica izrazito su rodno uvjetovana, a svi čimbenici predstavljaju prepreke i izazove, bez obzira na različit utjecaj na pojedine zastupnice. Neke sugovornice koje se osobno nisu susrele s nekim od prepreka napominju da te prepreke postoje i da su ih, ponekad u brutalnom obliku, iskusile druge političarke. Sve se slažu da su žene u politici u izrazito nepovoljnom položaju. Stoga treba poduzeti ozbiljne dodatne pozitivne mjere za poboljšanje rodne ravnopravnosti u politici, jer etnokratski sustav favorizira etničku zastupljenost, a muškarci imaju čvrstu kontrolu političke moći u postkonfliktnom društvu Bosne i Hercegovine.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-01-26

Kako citirati

Popov-Momčinović, Z. (2024) „Što bi političarke mogle, htjele i trebale učiniti, ali ne mogu. Percepcije zastupnica o preprekama političkoj reprezentaciji žena u Bosni i Hercegovini“, Revija za sociologiju, 53(3), str. 365–395. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/rzs/article/view/24438 (Pristupljeno: 27travanj2024).

Broj časopisa

Rubrika

Znanstveni radovi (izvorni i pregledni)