“Dosta toga sam prošla… više loših stvari nego dobrih u životu” – ženski putevi u beskućništvo u hrvatskom kontekstu

Autor(i)

Ključne riječi:

etnografija ženskih puteva u beskućništvo, prekretnice beskućništva, okidači beskućništva, studije slučaja beskućništva, biografska analiza iskustava žena

Sažetak

U radu se detaljno analiziraju životi i iskustva žena koje doživljavaju beskućništvo s posebnim osvrtom na njihove “puteve” u beskućništvo i “prekretnice” koje su do njega dovele. Istraživanje se temelji na kvalitativnim materijalima prikupljenim u sklopu CSRP projekta Exploring Homelessness and Pathways to Social Inclusion: A Comparative Study of Contexts and Challenges in Swiss and Croatian Cities (br. IZHRZO_180631/1), a oslanja se na etnografski terenski rad, promatranje sa sudjelovanjem te polustrukturirane i walkalong intervjue provedene sa ženama u beskućništvu u dvama hrvatskim gradovima. Na holistički način, osim objašnjenja samih sudionica, ovo istraživanje analizira i njihove biografije kako bi se vidjelo na koji su način različiti izazovi proželi njihove živote i u nekom trenutku doveli do beskućništva. U radu se prikazuju tri studije slučaja, kojima se pruža detaljan uvid u složenu kombinaciju okolnosti, iskustava i događaja koji odvode žene u beskućništvo. Pokazuje se heterogenost njihovih “puteva” te kako interakcija individualnih izazova i strukturalnih čimbenika u hrvatskom kontekstu može dovesti do ekstremnih oblika beskućništva. Konačno, ovaj članak pokazuje da napori za rješavanje i sprečavanje beskućništva zahtijevaju mnogo detaljnije i nijansiranije razumijevanje temeljnih problema, potreba, ranjivosti i procesa koji u međusobnom djelovanju kulminiraju u iskustvu beskućništva.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-07-10

Kako citirati

Greiner, P. i Šikić-Mićanović, L. (2024) „“Dosta toga sam prošla… više loših stvari nego dobrih u životu” – ženski putevi u beskućništvo u hrvatskom kontekstu“, Revija za sociologiju, 54(1), str. 63–89. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/rzs/article/view/27600 (Pristupljeno: 11srpanj2024).

Broj časopisa

Rubrika

Znanstveni radovi (izvorni i pregledni)