Procjene roditeljstva istospolnih parova u odnosu na roditeljstvo parova različitog spola: primjena vinjeta u složenom eksperimentalnom nacrtu među sveučilišnim studentima i studenticama heteroseksualne orijentacije

Autor(i)

Ključne riječi:

istospolni parovi, parovi različitog spola, roditeljstvo, ponašanje djece, društvena distanca, prava vezana uz obitelji

Sažetak

Unatoč smanjenju predrasuda prema LGBT osobama, pitanje roditeljstva još je uvijek kontroverzno i negativni stavovi o LGBT roditeljima otvoreno se iznose. Cilj ove studije bio je istražiti stavove prema roditeljstvu istospolnih parova koristeći vinjete. Varirani su bili uvjet roditeljstva (negativna u odnosu na pozitivnu reakciju roditelja), spol aktivnog roditelja (majka u odnosu na oca) i struktura obitelji (istospolni u odnosu na parove različitog spola) kako bi se testirale razlike u procjenama roditeljstva, ponašanja djece, obiteljske klime, društvene distance i spremnosti na priznavanje prava. U internetskom anketnom istraživanju sudjelovalo je 392 studenta/ice Sveučilišta u Zagrebu (87% ženskog i 13% muškog spola) u dobi od 18 do 37 godina. Nakon čitanja jedne od osam vinjeta, sudionici/e su procjenjivali roditeljstvo, ponašanje djeteta, obiteljsku klimu, društvenu distancu i prava za članove/ice obitelji opisane u vinjeti. Roditeljstvo i obiteljska klima bili su bolje procijenjeni te su sudionici/e bili manje uvjereni da je dječje ponašanje rezultat roditeljskog odnosa u uvjetu pozitivne roditeljske reakcije u odnosu na negativnu. Društvena distanca bila je manja prema roditeljima u uvjetu pozitivne roditeljske reakcije u odnosu na negativnu i, neočekivano, prema istospolnim u odnosu na parove različitog spola. Sudionici/e su bili spremniji priznati prava vezana uz obitelj roditeljima u uvjetu pozitivne roditeljske reakcije u odnosu na negativnu. Iako drugi rezultati nisu pokazali negativnu pristranost prema roditeljstvu istospolnih parova, sudionici/e su bili manje skloni priznati im prava vezana uz obitelj u odnosu na parove različitog spola. Ti nalazi odražavaju važan mehanizam stabilnosti predrasuda – otpor prema generaliziranju stavova od individualnih slučajeva na skupinu i mogu se upotrijebiti pri suzbijanju predrasuda o roditeljstvu LGBT osoba.

 

 

 

Biografije autora

Mateo Štrbić, student (Odsjek za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)

 

 

 

 

Tomislav Jeleković, student (Odsjek za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)

 

 

 

 

Dora Popović, student (Odsjek za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)

 

 

 

 

Marija Brajković, student (Odsjek za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)

 

 

 

 

Petra Žukina, student (Odsjek za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)

 

 

 

 

Marina Štambuk, Zavod za menadžment i ruralno poduzetništvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

 

 

 

 

##submission.downloads##

Objavljeno

2019-08-31

Kako citirati

Štrbić, M., Jeleković, T., Popović, D., Brajković, M., Žukina, P. i Štambuk, M. (2019) „Procjene roditeljstva istospolnih parova u odnosu na roditeljstvo parova različitog spola: primjena vinjeta u složenom eksperimentalnom nacrtu među sveučilišnim studentima i studenticama heteroseksualne orijentacije“, Revija za sociologiju, 49(2), str. 253–281. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/rzs/article/view/9572 (Pristupljeno: 19travanj2024).

Broj časopisa

Rubrika

Znanstveni radovi (izvorni i pregledni)