Izazovi u razmatranjima o eutanaziji kao kaznenom djelu i činu milosrđa

Autor(i)

  • Dijana Gracin
  • Jadranka Herceg
  • Žana Kovačić

Ključne riječi:

eutanazija, usmrćenje na zahtjev, potpomognuto samoubojstvo, zakonska regulativa, usporedni prikaz

Sažetak

Ima li čovjek pravo na dostojanstvenu smrt? Ovo pitanje nužno je usmjereno i prema problemu eutanazije. Postoje različiti pristupi problemu eutanazije: teološki, sociološki, medicinski i etički pristup. Cilj je ovoga rada dati ponajprije usporedni prikaz kaznenopravnih aspekata eutanazije. Na temelju proučavanja relevantne literature, analizom slučaja iz prakse Europskog suda za ljudska prava, korištenjem poredbene metode, autori objašnjavaju pojmove eutanazije i potpomognutog samoubojstva te analiziraju problematiku na temelju pravnih rješenja Mađarske, Francuske, Njemačke, Belgije i Nizozemske. U radu se analizira stanje u Hrvatskoj de lege lata, koje prepoznaje usmrćenje na zahtjev kao privilegirano ubojstvo dok aktivna eutanazija nije dopuštena. Autori nakon rasprave kao moguće rješenje de lege ferenda predlažu donošenje posebnog zakona o eutanaziji.

Biografije autora

Dijana Gracin

Dijana Gracin (gdijana39@gmail.com) docentica je na Vojnim studijima Sveučilišta u Zagrebu i prodekanica za znanost, razvoj i upravljanje kvalitetom Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman”. Predaje Kazneno pravo, Kazneno procesno pravo i Kriminologiju. Autorica je i koautorica više stručnih i znanstvenih radova, uglavnom iz područja kaznenog prava, kriminologije, penologije i obrane. Članica je Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu. Izlagala je na više domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova.

Jadranka Herceg

Jadranka Herceg (jadranka0herceg@gmail.com) docentica je na Vojnim studijima Sveučilišta u Zagrebu i stručnjakinja za cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih. Usavršavala se u nizu europskih zemalja
i stekla certifikat stručnjaka za osiguranje kvalitete u obrazovanju. Vodila je dvadeset i pet nacionalnih projekata i sudjelovala u provedbi četrdeset i sedam europskih projekata. Autorica je sedam metodika iz područja obrazovanja te autorica i koautorica više znanstvenih radova. Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima.

Žana Kovačić

Žana Kovačić (kova1018@gmail.com) stručna je prvostupnica Vojnog vođenja i upravljanja. Studentica je Međunarodnih odnosa i diplomacije na sveučilištu Libertas. Zapovjednica je trećeg voda druge satnije Vojne policije. Uz vojni poziv, obuku i vježbe, predmet interesa je područje zaštite života i ljudskih prava.

##submission.downloads##

Objavljeno

2023-01-13

Broj časopisa

Rubrika

Pregledni znanstveni rad