KRIZNA STANJA I PRIMJENA MJERA PRISILE U PSIHIJATRIJI

Autor(i)

  • Vesna Šendula Jengić Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
  • Sanja Katalinić Odjel za socijalnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Rab, Rab, Hrvatska

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.38.3.11

Ključne riječi:

agresivno ponašanje; prisila; ljudska prava; Psihijatrijska bolnica Rab

Sažetak

U radu se raspravlja o fenomenu agresivnosti i nasilja kod čovjeka, s posebnim osvrtom na duševno oboljele. Krizno stanje i nasilno ponašanje ne događa se samo u psihijatriji. Ono se može dogoditi uvijek, a žrtva i počinitelj pod određenim okolnostima može biti svatko. Poznavanje multikauzalnosti i kompleksnosti te individualnih okolinskih i situacijskih čimbenika koji dovode do nasilnog ponašanja imaju malu snagu predikcije. Statistički pokazatelji mogu skrivati lažno pozitivne i negativne rezultate, pri čemu pogreška procjene može drastično povećati rizik da se neko ponašanje dogodi ili dovesti do neopravdanog
suspendiranja ljudskoga prava na slobodu.
Primjena prisile u psihijatriji nužna je samo iznimno i u ograničenom trajanju u situacijama kada se opasnim ponašanjem izravno ugrožava život i zdravlje osobe ili okoline.
Pozitivna zakonska regulativa, posebice Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama (NN 76/2014) te Pravilnik o vrstama i načinu primjene mjera prisile prema osobama s težim duševnim smetnjama (NN 16/2015) dodatno štiti prava oboljelih i propisuje vrste i način primjene prisile kao i procedure za postupanje. Strukovna psihijatrijska društva dala su dodatne smjernice i strategije za postupanje.
U radu se ističe potreba za boljim uvjetima, infrastrukturom i ljudskim resursima uz kontinuirano unaprjeđenje i evaluaciju kvalitete rada u psihijatriji. Zaključno, propituju se standardi i etička pitanja društva te širokog spektra aktivnosti, od destigmatizacije, preko bolje dostupnosti usluga do standarda života i socijalne uključenosti, koji posredno mogu dovesti do bitnog smanjenja nasilja u društvu.

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2020-11-05

Kako citirati

Šendula Jengić, V., & Katalinić, S. (2020). KRIZNA STANJA I PRIMJENA MJERA PRISILE U PSIHIJATRIJI. Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 38(3), 1225–1237. https://doi.org/10.30925/zpfsr.38.3.11