JEDNAKOST U POSTUPOVNOM PRISTUPU PREMA SVAKOM MALOLJETNIKU U KAZNENOM POSTUPKU RADI OSIGURANJA PRAVIČNOG SUĐENJA I JEDNAKOSTI SVIH PRED ZAKONOM

Autor(i)

  • Maja Vučić Blažić Zatvorska bolnica u Zagrebu
  • Ljiljana Mikšaj-Todorović Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Dijana Rizvić Općinski kazneni sud u Zagrebu

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.42.3.3

Ključne riječi:

maloljetni počinitelji, kriteriji, odgojne mjere, izvješća, sud za maloljetnike

Sažetak

Svrha ovog rada je, temeljem rezultata provedenog istraživanja, procijeniti primjenu jednakosti postupovnog postupanja prema svakom maloljetniku radi osiguravanja pravičnog suđenja i jednakosti svih pred zakonom i s tim u vezi ponuditi konkretne izmjene zakonskih i donošenje podzakonskih propisa. Analiziran je sadržaj izvješća centara za socijalnu skrb (N=59) koja se sastavljaju za potrebe suda prilikom izricanja odgojnih mjera. Rezultati su pokazali da se izvješća znatno razlikuju te da je, unutar svake od 10 zakonski definiranih kategorija, u prosjeku prisutno između 12% i 63% očekivanih podataka odabranih diskrecijskom odlukom izvjestitelja. Time se argumentira zaključak o narušavanju primjene jednakosti postupovnog postupanja prema svakom maloljetniku u fazi procjene. U radu su navedeni prijedlozi izmjena i dopuna zakonskih i izrade podzakonskih propisa u svrhu poboljšanja primjene jednakosti postupovnog postupanja.

 

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2022-02-16 — Ažurirano 2023-12-15

Verzije

Kako citirati

Vučić Blažić, M., Mikšaj-Todorović, L. ., & Rizvić, D. (2023). JEDNAKOST U POSTUPOVNOM PRISTUPU PREMA SVAKOM MALOLJETNIKU U KAZNENOM POSTUPKU RADI OSIGURANJA PRAVIČNOG SUĐENJA I JEDNAKOSTI SVIH PRED ZAKONOM. Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 42(3), 631–657. https://doi.org/10.30925/zpfsr.42.3.3 (Original work published 16. veljača 2022.)