MODALITETI POVREDE MEDICINSKOG TRETMANA LIJEČNIKA SA OSVRTOM NA TERAPIJSKU LIJEČNIČKU POGREŠKU U HRVATSKOJ I POREDBENOJ PRAKSI

Autor(i)

  • Hrvoje Vojković Gras Savoye Croatia d.d. Zagreb

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.42.3.10

Ključne riječi:

građanskopravna odgovornost liječnika; dužna pažnja liječnika; povreda standarda medicinskog tretmana; terapijska liječnička pogreška.

Sažetak

Istraživanje pojavnih oblika štetnih radnji u okviru medicinskog tretmana polazi od temeljne obveze liječnika da prilikom pružanja zdravstvene usluge primjenjuju općeprihvaćeni medicinski standard, kao i standard dužne pozornosti koji je adekvatan liječničkoj struci. U radu se istražuju pravno relevantni modaliteti povrede medicinskog standarda te se izlaže fundamentalna klasifikacija dijagnostičkih, terapijskih i atipičnih liječničkih pogreški s naglaskom na pojavne oblike terapijske pogreške u medicinskoj i pravnoj praksi u Hrvatskoj te ad comparandum. U tom smislu bitno područje istraživanja čini prikupljena reprezentativna kompilacija domaće i strane prakse u razdoblju unutar 25 godina. Zaključnim razmišljanjima zaokružuje se opća tipologija pravno relevantnih štetnih radnji kojima se ostvaruje povreda medicinskog tretmana liječnika, u skladu s normama pozitivnog prava te prihvaćenim stajalištima sudske prakse.

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2022-02-16 — Ažurirano 2023-12-15

Verzije

Kako citirati

Vojković, H. (2023). MODALITETI POVREDE MEDICINSKOG TRETMANA LIJEČNIKA SA OSVRTOM NA TERAPIJSKU LIJEČNIČKU POGREŠKU U HRVATSKOJ I POREDBENOJ PRAKSI. Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 42(3), 779–799. https://doi.org/10.30925/zpfsr.42.3.10 (Original work published 16. veljača 2022.)