Ovo je zastarjela verzija članka objavljena 2023-09-15. Pročitajte najnoviju verziju.

Opće preporuke konvencijskih tijela za zaštitu ljudskih prava – putokazi državama ili prilog fragmentaciji međunarodnoga prava?

Retrospektivni osvrt u svjetlu presude Međunarodnog suda u sporu Katara protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata

Autor(i)

  • Leon Žganec-Brajša Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.44.2.3

Ključne riječi:

Konvencija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, opće preporuke, konvencijska tijela, fragmentacija međunarodnog prava.

Sažetak

U veljači 2021. Međunarodni je sud donio presudu u sporu između Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata o tumačenju Konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, koja je svojevrsni sudski epilog dugotrajnoga političkog sukoba zaljevskih država. Presuda Međunarodnog suda državljanstvu je odrekla značaj diskriminatorne osnove, što je u suprotnosti sa stavovima Odbora za ukidanje svih oblika rasne diskriminacije izraženima u takozvanim općim preporukama na Konvenciju. Takvo razilaženje u stavovima između Međunarodnog suda i Odbora otvara nekoliko širih pitanja. Prvo je od njih o pravnoj snazi i naravi općih preporuka konvencijskih tijela. Drugo je još šire pitanje o fragmentaciji međunarodnog prava kao procesu u kojem razilaženja u tumačenju konvencijskih tijela, međunarodnih i regionalnih sudova mogu imati važnu ulogu kao indikatori. Ovaj rad, s pomoću kontekstualizacije konkretnih pitanja postavljenih u postupku pred Međunarodnim sudom u sporu Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata razmatra navedena pitanja koja bitno određuju odnos suvremenoga međunarodnog prava i zaštite ljudskih prava kao njegovog dijela.

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2023-09-15

Verzije

Kako citirati

Žganec-Brajša, L. (2023). Opće preporuke konvencijskih tijela za zaštitu ljudskih prava – putokazi državama ili prilog fragmentaciji međunarodnoga prava? Retrospektivni osvrt u svjetlu presude Međunarodnog suda u sporu Katara protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata . Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 44(2), 357–375. https://doi.org/10.30925/zpfsr.44.2.3