TEORIJSKI I PRAKTIČNI ASPEKTI IZVANREDNOG PREISPITIVANJA ZAKONITOSTI PRAVOMOĆNE PRESUDE DONESENE U UPRAVNOM SPORU

Autor(i)

  • Aleksandra Maganić Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Senka Orlić Zaninović Visoki upravni sud Republike Hrvatske

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.43.3.4

Ključne riječi:

zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude, upravni spor, aktivna legitimacija, predmet zahtjeva, razlozi za izjavljivanje, postupak u povodu zahtjeva.

Sažetak

Zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude (i rješenja) donesenih u upravnom sporu u primijeni je više od deset godina. Neki nedostaci ovog izvanrednog pravnog lijeka nastojali su se otkloniti dvjema zakonskim intervencijama. Međutim, unatoč tome, ostale su brojne dvojbe u njegovoj primjeni i postupanju, koji se ne mogu otkloniti sudskom praksom. Posvemašnja podnormiranost i lutanja u pogledu njegove svrhe i cilja, znak su da je de lege ferenda neophodno njegovo novo pravno uređenje. Stoga je svrha ovog rada u dijelu koji se bavi teorijskom analizom prikazati razvoj zahtjeva za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude i aktualno pravno uređenje, s naglaskom na njegovim pojedinim, osobito važnim obilježjima – aktivnoj legitimaciji za podnošenje, odlukama koje se njime mogu pobijati, razlozima za izjavljivanje i konačno, postupanjem u povodu zahtjeva. U dijelu koji se bavi praktičnim aspektima zahtjeva za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne sudske presude, prikazani su odnos zahtjeva i ocjene zakonitosti općih akata i aktualni statistički podaci te je provedena analiza pojedinih odluka u kojima je Vrhovni sud RH odlučivao o zahtjevu.

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2022-12-30 — Ažurirano 2023-12-14

Verzije

Kako citirati

Maganić, A., & Orlić Zaninović , S. (2023). TEORIJSKI I PRAKTIČNI ASPEKTI IZVANREDNOG PREISPITIVANJA ZAKONITOSTI PRAVOMOĆNE PRESUDE DONESENE U UPRAVNOM SPORU. Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 43(3), 581–610. https://doi.org/10.30925/zpfsr.43.3.4 (Original work published 30. prosinac 2022.)