OSIGURLJIVI INTERES, RIZIK I OSIGURANI SLUČAJ KAO ELEMENTI UGOVORA O OSIGURANJU SPORTAŠA OD POSLJEDICA NESRETNOGA SLUČAJA (NEZGODE)

Autor(i)

  • Hrvoje Vojković Pravni fakultet Sveučilišta u Mariboru; Willis Towers Watson d.d.

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.44.3.7

Ključne riječi:

ugovor o osiguranju sportaša od posljedica nesretnoga slučaja, osigurani rizik, osigurljiv interes, osigurani slučaj, sportska tjelesna ozljeda.

Sažetak

Profesionalno bavljenje sportom povezano je s rizikom od tjelesnih ozljeda tijekom službenih natjecanja koje mogu imati ne samo zdravstvene, već i znatne ekonomske posljedice. Djelotvorna zaštita ekonomskih interesa oštećenika omogućena je ugovorom o osiguranju sportaša od posljedica nesretnoga slučaja. Njime se utvrđuje pravo oštećenika na isplatu osigurnine kada za to postoje zakonske pretpostavke te koje su u skladu s ugovorenim osigurateljnim protokolom. Istraživanje pravnoga koncepta osigurljivog interesa kao pravne pretpostavke osigurateljnog posla te rizika i osiguranoga slučaja kao elemenata ugovora o osiguranju sportaša od posljedica nesretnoga slučaja, uputilo je na određene specifi čnosti tih pravnih konstrukata, a koje proizlaze iz mješovite pravne prirode analiziranog ugovora kao osobnog i imovinskog osiguranja u isto vrijeme, s ipak naglašenim elementima ugovora o osiguranju osoba. 

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2023-12-15

Kako citirati

Vojković, H. (2023). OSIGURLJIVI INTERES, RIZIK I OSIGURANI SLUČAJ KAO ELEMENTI UGOVORA O OSIGURANJU SPORTAŠA OD POSLJEDICA NESRETNOGA SLUČAJA (NEZGODE). Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 44(3), 723–738. https://doi.org/10.30925/zpfsr.44.3.7